Три поколения почетоха храмов празник на църква на век и половина в Докатичево

Света Великомъченица Неделя почетоха в симитлийското село Докатичево. Рано сутринта вярващите дойдоха в едноименния храм „Света Неделя”, за да запалят свещ за здраве и берекет. Тържествен водосвет направиха няколко свещеника и осветиха казаните със зрял фасул, който бе приготвен за гощавката на празнуващите. Петък за православните християни е постен ден, за това храната и в днешния ден беше постна.

От тази година на мястото зад църквата има построена и чешма с доведена вода от доброволци. През изминалата година беше направен и навес и с помощна маза за готвачите на празниците на църквата. Въпреки неотложните си ангажименти кметът на община Симитли Апостол Апостолов не пропусна да отиде и да се помоли за здраве в храм „Света Неделя” , където не е пропускал празник още от дете.

Топлото време и силният вятър накараха дошлите миряни да си тръгнат по- бързо, но не пропуснаха да отбележат големия празник.

Старата църква, наречена на Света Неделя, е построена в средата на XIX век в Църкварска махала. В архитектурно отношение представлява голяма каменна трикорабна псевдобазилика с по-късен нартекс и камбанария на запад. Рисуваният иконостас има резба по царските двери и венчилката. Иконостасите са от 1866 година – дело на неизвестен добър автор. Художествена стойност имат и четирите ковани свещника.

В. Иванова/struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене