Connect with us

Новини

Станишев нападна Бареков. Дава му акъл как да го отърве от Борисов

Published

on

сергей станишев

сергей станишев

Сергей Станишев нападна Николай Бареков и го обвини в популизъм. Притеснителен е засилващият му се популизъм стил “Борисов”, обяви лидерът на БСП в интервю за в. „Стандарт“. Менторски той дава акъл на новия политик как да го отърве от Борисов. „Не може да бъде преборен с борисовщина“, умува Станишев. След като сам не можа да се справи с Бойко, сега е решил, че Бареков може да свърши тази работа и трябва да му дава наставления. „Ако Бареков се бори с Борисов, е добре за държавата“, призна Сергей.

Навремето г-н Станишев направи груба грешка, влизайки в словесна битка с Борисов като така го легитимира и го направи значим, коментира лидерът на движение „България без цензура“. Предвид многото грешки, които е допускал до момента спрямо Борисов, да не влиза в ролята на рефер в битките ми с него, призова го Бареков. Що се отнася до популизма, Станишев и Борисов са ненадминати майстори на голите обещания – питайте българските пенсионери и майките, допълни новият политик.

БСП

Корнелия Нинова: Оттеглете бюджета и задействайте плана за действие при пандемия

Published

on

Здравният план трябва да върви с икономически и социален план и мерки за подпомагане на домакинствата, семействата и бизнеса

Декларация от името на цялата парламентарна група на левицата по повод кризата около коронавируса и липсата на мерки направи в началото на пленарното заседание на Народното събрание за обсъждане на Бюджет 2021, лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя призова  управляващите да оттеглят проекта си за бюджет.

„По искане на Парламентарната група на „БСП за България“ на 22 октомври Народното събрание, при това със завидно единодушие, решихме следното: в срок до 1 месец Министерският съвет да актуализира и приведе в действие Националния план на Р България за готовност при пандемия. Този един месец изтече, днес сме 24 ноември. Правителството на Борисов не е актуализирало и не е привело в действие Националния план. Какво означава това? Първо, това е още едно доказателство, че когато Борисов управлява България, Народното събрание съществува проформа. Затова аргументирано твърдим, че той убива институциите, унищожава държавността и управлява авторитарно. Колеги от ГЕРБ, вие подкрепихте това предложение преди един месец. Направете си изводите сами. Въпреки тежката криза, той отказва чрез Националния план да създаде ред, предвидимост и сигурност за хората. Правителството продължава да действа на принципа „проба-грешка“ и след това все някой друг е виновен. Играят си политически игрички на гърба на народа. Вчера министърът на здравеопазването обяви нови мерки под условие, ако бъдат одобрени от Министерски съвет. Сега ще чакате два дни реакцията на хората, за да реши Борисов в сряда дали да бъде добрия и да отхвърли някои от тези мерки или да ги пусне“, заяви от трибуната Нинова и приведе аргументи: „Ето ви доказателството: Вчера в 16:30 ч. премиерът заяви, че икономиката трябва да продължи да работи и не се налага никакво затваряне. Само половин час по-късно, министърът на здравеопазването обяви, че затваряте. Играете си на доброто и лошото ченге, докато хората умират по стълби и линейки между две болници“, критикува председателят на БСП.

„За да направите пълен хаоса в държавата, новите здравни мерки, които ще доведат до нов срив в икономиката и бедност за домакинствата, по никакъв начин не са подкрепени с помощ за бизнеса и с грижа за хората. Излизат много въпроси, които вълнуват хората – тези родители, които ще остават вкъщи, за да  гледат децата си – как ще бъдат компенсирани, ако са си взели платен и неплатен отпуск. Или малките и средни фирми, които ще затворят – какво да правят, освен да обявяват фалити. Какво да правят близо 200 хиляди самоосигуряващи се лица, които отново няма да ползват никаква държавна подкрепа. С тези аргументи, искам да кажа, че бюджетът, който искате да гледаме днес, вече е неадекватен на новата ситуация. Спрете с това безумие. Има алтернатива, има други решения – разумни, спокойни, държавнически и с грижа за хората“, посочи Корнелия Нинова.

Тя отново настоя: „Предлагаме ви решения, ако искате ги чуйте – правителството да изпълни решението на Народното събрание и да актуализира и приведе в действие Националния план за действие при пандемия. Така ще се въведе ред и спокойствие, сигурност и яснота. За хората – как да реагират, къде да търсят помощ. За спешната помощ – къде да кара болниците. За болниците – как да организират приема и решението. Това ще създаде единно и държавническо, централно управление на кризата.

Второ, оттеглете бюджета днес. Той е вече неадекватен – правен при други обстоятелства. И ето защо настояваме за това.

Трето – ако в сряда мерките, които предлага здравния министър бъдат одобрени от правителството, то те да бъдат съчетани, в комплект и допълнени с нови социални и икономически мерки за подпомагане на домакинствата, семействата и бизнеса. Здравният план трябва да върви с икономически и социален план.

Четвърто – ако правителството изпълни това, отразете тези социално-икономически мерки в бюджета и го внесете отново. Всичко друго е допълнителен хаос, допълнителен срив в здравната система, допълнителен риск за живота и здравето на българите, гарантиран срив в икономиката без компенсации и гарантирана бедност на българския народ.

Ако продължите да реагирате на кризата както досега, ще оправдаете думите ни, че вие сте една от причините за нея“, предупреди от трибуната на народното събрание Корнелия Нинова.

Continue Reading

Новини

Окончателно: Парламентът прие 300 лв. минимална пенсия за 2021 г.

Published

on

Предложението за нарастване на размера на с 50 лева подкрепиха 141 народни представители

бТВ: Парламентът прие на второ четене бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 300 лв. от 1 януари догодина.

Предложението за нарастване на размера на минималната пенсия с 50 лева подкрепиха 141 депутати.

За пенсии са предвидени 12,347 млрд. лв., а целият бюджет на държавното обществено осигуряване възлиза на 14,841 млрд. лв.

До месец март на 2021 г. ще продължи и изплащането на допълнителни суми към пенсиите на всички над 2 млн. пенсионери в размер на 50 лв. месечно. Мярката бе лансирана от правителството в помощ на най-уязвимата група по време на COVID кризата.

Депутатите определиха размерът на помощта  за отглеждане на дете до 2-годишна възраст през 2021 г. да бъде от 380 лв.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 610 лв. на 650 лв. Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се запазва на 420 лв. Максималния осигурителен доход за всички осигурени лица от 3 000 лв. също се запазва.

От БСП поискаха при обсъждането на бюджета на ДОО да участват и социалният министър, и депутатите от управляващото мнозинство.

„Направете така че тук да има дебат. От години при обсъждане на бюджет мълчите“, заяви депутатът от БСП Георги Свиленски.

А вдигането на минималните пенсии от 250 на 300 лева предизвика спор между ВМРО и ДПС.

Критики имаше и заради замразените майчински.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ноември 2020
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

ПОПУЛЯРНИ

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen