Стартира кампания за набиране на средства за възстановяване на Пенкьовския манастир

Обителта се намира край трънското село Пенкьовци и е в лошо състояние. Инициатор на кампанията е роденият в селото Стефан Стойов.

Пенкьовският манастир е построен при цар Александър през 1360 година. Среща се и като Пенкьовски манастир „Света Петка“ в исторически писания. Оцелял е през османското владичество благодарение на местните жители, които закопават църквата с клони и пръст.  След години тя е открита и „разконсервирана“, за да достигне до наши дни. От манастира е останала само сградата с монашеските килии, която е в много лошо състояние. В манастира към момента живее един монах.

За възстановяването на обителта е учредена фондация „Възраждане на Пенкьовския манастир“, като средствата се набират чрез SMS- и.

Радио Благоевград подкрепя инициативата за възстановяване на Пенкьовския манастир и призовава всеки, който иска да подкрепи финансово ремонта на обителта да изпрати SMS с текст DMS MANASTIR към номер 17 777 за трите мобилни оператора. Стойността на 1 SMS  при еднократни дарения е 1 лев за абонати по договор с мобилните оператори, за потребители на предплатени услуги цената е 1,20 лв. /БНР

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене