Георги Първанов прогнозира избори „три в едно“ след председателството ни

Президентът не подлежи на парламентарен контрол. Това е имитация, това е по-скоро някакъв морален импийчмънт, опит да се дискридитира президентът

Това каза Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 г. в предаването „Комбина“ по Нова телевизия.

Първанов коментира казуса със самолетите Грипен. Той определи атаката срещу президента Румен Радев от страна на ГЕРБ като „изсмислена“, „лишена от основание“.

„Държавният глава има право да се произнася“, настоя Първанов и заяви, че президентът Румен Радев е отговорил достойно и професионално по тази тема.

На въпрос дали това е опит на ГЕРБ да свали президента Румен Радев, Първанов посочи, че на този етап това „намирисва на война между институциите“.

„Твърде рано е да го свалят“, констатира още той и не изключи хипотеза за предсрочни избори „три в едно“ – парламентарни и президентски.

На въпрос за менискуса на този някой, който ги мисли тези неща (припомняме, на 16 юни т.г. премиерът Бойко Борисов бе опериран от менискус – б.р.), Първанов посочи: „Дай Боже да е някой друг, който е около него. Аз не искам да персонифицирам нещата. Очевидно нещата намирисват на един такъв конфликт между институциите, който освен, че е твърде подранил, е много вреден, много опасен във времето преди българското председателство“, каза Първанов.

Избори „три в едно“, основателят на АБВ предвижда след края на председателството на България – „не по-рано от провеждането на местните избори, които би трябвало да бъдат 2019 година“.

Относно критиките към президента Румен Радев, че в годината на председателството на ЕС е поканил президента Владимир Путин, Първанов коментира с думите: „Нищо по-естествено от това кръглата годишнина от Освобождението на България, което става с решаващата помощ на руската армия да стане в присъствието на руския президент. Това сме го правили 2003-та, 2008-ма г. От това небето не е паднало. Напротив по-скоро бяха дадени шансове за редица проекти в икономиката, енергетиката. Създадоха се друг тип – равноправни отношения“, посочи Първанов.

Той определи като „грешка“ от историческа гледна точка и „недипломатично“ изказването на президента Владимир Путин за произхода на кирилицата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене