Как да се предпазим на пътя

Днес в Младежки дом се проведе демонстрация „Как да се предпазим на пътя“ съвместна инициатива на екип „Застъпници за пътна безопасност“ от с.Бараково общ.Кочериново, Сдружение  „Отворена младеж“ и Сдружение „Алтернативи Интернешънъл“. Инициативата  се проведе  от 13 часа и включваше:
• Алкоочила, симулиращи различен промил алкохол в кръвта, без да сте употребили такъв;
• Симулатор за шофиране в рискови ситуации – високотехнологична машина, създадена да пресъздава чрез 3D платформа усещане за шофиране, максимално близко до реалното;
• Специално разработен кантар, който показва колко тежи човек при удар със скорост от 50, 90 или 130 км/ч.
• Пъзел, показващ на участника невъзможността на човек да върши две различни дейности с еднаква концентрация;

Младежите направиха одит на улица „ Св. Иван Рилски“ като в продължение на един час наблюдаваха нарушенията, които се извършваха от страна на водачи на МПС и пешеходци.  Общо са наблюдавани 50 моторни превозни средства и са констатирани 157 нарушения. 20% от водачите не спазват дистанция. 30% се престрояват без използване на мигачи. 32% спират  неправилно. 40% пренебрегват знак „ СТОП“ . 36% използват мобилен телефон по време на шофиране. Наблюдавани са и 20 пешеходци, от които 76% са пресекли на необозначено  място. Екипът достигна до изводите, че ниската култура, от страна на водачите, и от страна на  пешеходците , лошата поддръжка на тротоарите и пътната настилка, са фактор за проблемното  придвижване на водачи и пешеходци. Липсата на светофар, създава неудобства за пресичането на незрящи хора. За отстраняване на проблема младежите предложиха поставяне на светофар и подобряване на пътната инфраструктура, редовна поддръжка на видимостта на знаците и пешеходните пътеки, както и повишаване на културата на пешеходци и водачи.

Екипът е създаден от четирима души с ръководител Даниела Костадинова Миланова и представлява млади ентусиасти, събрани от идеята за активна гражданска позиция и принос за безопасното придвижване по улиците на града. Желанието им е да насочат вниманието към отговорно шофиране, спазване правилата за движение от всички участници и да допринесат за намаляване напрежението по пътищата.

ML-Dom-11_04

ML_Dom-11_04

ML-Dom_11-4

ML-Dom_11_04

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене