Connect with us

Новини

Мрачна прогноза: Задава се нова световна финансова криза

Published

on

Hoвa финaнcoвa ĸpизa ce зaдaвa в paзвивaщитe ce иĸoнoмиĸи и тя мoжe дa yдapи cepиoзнo. Toвa пpeдyпpeдиxa eĸcпepтитe oт Бaнĸaтa зa мeждyнapoдни paзплaщaния, в ĸoятo ce oбeдинявaт влиятeлни цeнтpaлни бaнĸи

Πaзapи ĸaтo Kитaй пoĸaзвaт cъщитe пpизнaци, чe иĸoнoмиĸитe им пpeгpявaт, ĸaĸвитo ce зaбeлязвaт пpи CAЩ и Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo пpeди финaнcoвaтa ĸpизa oт 2007-2008 г., пocoчвa гoдишният дoĸлaд нa бaнĸaтa, цитиpaн oт Іndереndеnt.

Eĸcпepтитe пpeдyпpeждaвaт, чe мpaчнитe пpoгнoзи нocят и нeпpиятнocти зa cвeтoвнaтa иĸoнoмиĸa.

Oчaĸвa ce цeнтpaлнитe бaнĸи дa бъдaт пpинyдeни дa пoвишaвaт лиxвeнитe пpoцeнти cлeд гoдини нa peĸopднo ниcĸи нивa, зa дa ce бopят cpeщy инфлaциятa, ĸoятo щe “пoтyши” pъcтa.

Hapaвнo c тoвa гpyпaтa aлapмиpa зa зaплaxa, дължaщa ce нa нapacтвaщия дълг в cтpaни ĸaтo Kитaй и paзшиpявaнe нa пpoтeĸциoнизмa в CAЩ пoд yпpaвлeниeтo нa Дoнaлд Tpъмп.

Kитaйcĸият ĸopпopaтивeн дълг пoчти ce e yдвoил oт 2007 г. нacaм, дocтигaйĸи 166% oт БBΠ, дoĸaтo ĸpeдититe нa дoмaĸинcтвaтa ca ce yвeличили дo 44% oт БBΠ пpeз минaлaтa гoдинa.

Cвeтoвнaтa иĸoнoмиĸa вce oщe ce възcтaнoвявa oт финaнcoвaтa ĸpизa и пocлeдвaлaтa ĸpизa c eвpoтo oт 2010 гoдинa.

Политика

Народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева направи дарение на социални домове в Симитли

Published

on

Народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева направи дарение на Защитено жилище и ЦНСТ за лица с психични разстройства в гр. Симитли.

Даниела Савеклиева дари за потребителите на социалните услуги олекотени юрганчета и възглавници.
Заедно с нея центъра посетиха кметът на Симитли Апостол Апостолови, ръководителят на социалното звено към община Симитли Ивайло Гоцев и Маргарита Бербатова.

“В тази тежка ситуация и в навечерието на светлите Коледни празници, всеки има нужда от внимание и топлина. А тази година за рождения си ден реших, че аз ще подаря топлина и усмивка на хора в нужда. Благодарение на г-жа Бербатова разбрах за защитеното жилище в Симитли. Кметът на общината Апостол Апостолов, който е създал много добри условия за потребителите и персонала, ми съдейства да направим дарението”, уточни народният представител.

Continue Reading

Политика

Безхаберие на гърба на благоевградчани!? 8 млн. лв. от джоба на хората, заради проспан срок от Р. Томов и екипа му, общината ще плаща

Published

on

Дълг за над 8 милиона лева увисна на сметката на община Благоевград. Регионална инспекция по околната среда и водите е изготвила акт, с който са установени публични държавни задължения на общината в общ размер 8 804 164.91 лв., от които главница – 7 281 579.70 лв., и законна лихва за забават – 1 522 585,21 лева, за периода 2011-2017 г. Въпросният акт бил изготвен на 28 април тази година и връчен в общината. Той бил оспорен в срок по административен ред с жалба от 13 май пред министъра на околната среда  и водите.

Жалбата била получана в МОСВ на 26 май, като министърът не се е произнесъл в 14-дневния срок, който изтекъл на 9 юни. Тогава поледвала жалба пред Административен съд – Благоевград от страна на кмета Румен Томов, като представляващ общината. Съдията докладчик Иван Шекерлийски установил, че жалбата е просрочена, тъй като била депозирана на 1 юли, след 14-дневния срок, който бил изтекал на 23 юни. Жалбата е приета за недопустима и съдията прекратил делото.

Определението е атакувано пред ВАС, като в жалбата, депозирана от юрисконсулт Янева, са изтъкнати доводи за възстановяване на срока за обжалване на основание чл. 161, ал.1 АПК, според който пропускането се дължи на особени непредвидени обстоятелства или от поведение на администрацията, въвело жалбоподателя в заблуждение. Тричленият състав на ВАС, председателстван от Миросав Мирчев, счита тези доводи за неоснователни, тъй като занокът изисква пречката да бъде от такова естество, че да не зависи от волята на страната, за да я преодолее. В конкретния случай не са представени доказалства, обосноваващи наличието на такива обективни неопределими причини, довели до невъзможност на юриктите на общината за реализиране на акта на РИОСВ по съдебен ред.

Двата броя заповеди, приложени към жалбата, касаещи дезинфекция на сградата на община Благоевград, не могат да обосноват извод за наличието на непредвидено обстоятелство, което да е възпрепятствало възможността да упражни правото си на жалба в законново предвидения срок.

Съдът споделя възраженията на юрисконсулта на РИОСВ – Благоевград Топчиев, че пропускането на срока се дължи на бездействие на общинските служители, а не на ситуацията, възникнала в държавата поради пандемията от коронавируса. Още повече че достъпът в сградата на община Благоевград по времето на дезинфекция е бил забранен само за външни лица, но не и за общинските служители.

Доводите на жалбоподателя, че е изпаднал в обективна невъзможност да предприеме процесуаните  действия за защита на своите законни права и интереси, са недоказани. По тези съображения касационният състав на ВАС преценява искането за възстановяване на срока за обжалване като неоснователно и оставя в сила определението на АС- Благоевград. С това казуса е приключен, а съдебните маневри изчерпани, поради което РИОСВ е в правото си да предприеме действия за събиране на дължимите суми – над 8 млн.лв.,от хазната на община Благоевград.

„ Да не подадеш жалбата в срок и да изгуби общината 8 млн.лв. поради бездействие граничи с престъпност. В същия момент да обясняваш пред медии, че за Програмата на съветниците, която е 2млн.лв. ,няма пари, това е меко казано несериозно. Това още един път показва голямата некомпетентност на кмета и неговия екип“, коментира пред ИА „Региона“ общинският съветник от ГЕРБ Красимир Роячки.

 

Източник: В.“Струма“

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al