Хриисто Стоичков: В Реал, ако се мислят за №1! Да излязат от филма! На ЦСКА да им докарам Моуриньо и Гуардиола, същата работa

Най-успелият български футболист Христо Стоичков даде интервю за предаването „Код спорт“ по ТВ+, в което говори за ЦСКА, Барселона, Реал Мадрид и ФИФА. Ето и част от интервюто на Модерния ляв.

– Христо, нека изясним един въпрос, породил не малко спекулации. Миналата година ти представи Едуард Йорданеску като старши треньор на ЦСКА, но наистина ли ти го откри и привлече в клуба?
– Аз никога не съм водил Йорданеску в клуба. Трябваше да го представя по някакъв начин. Който го е довел, да излезе и да каже как са го довели, как и с кого е говорил. Г-н Ганчев много добре знае какво сме си говорили по тази тема. Така че моето име да не го слагат – кой съм довел. После използваха ветерани да казват, че не разбирам от футбол, че съм направил голяма грешка, че не е трябвало да го водя… Аз и Моуриньо и Гуардиола да им докарам, същата работа. Ще кажат, че те хептен не разбират от футбол. Всеки живее на гърба на другия. Аз не го правя. Живял съм в мои си води, вярвал съм в моите качества, но също винаги сме държали нашият колектив да бъде на ниво. Може би затова успяхме.

– В интерес на истината твоите приятели Хаджи и Попеску винаги казват добри думи за този треньор. Просто може би България не му пасна.
– Само в България не казваме добри думи. Питай някой сърбин и ще го изкачи от тук до Луната – че е супер и няма по-велик. В Румъния който и да хванеш, същата работа. В Хърватия също. Само ние казваме: „Мани го тоя, не става за нищо.“

– Оказа се прав за корупцията и аферите във ФИФА. Твоята телевизия е много горда с този факт, но дали Българският футболен съюз е доволен?
– В последно време четох, че двама треньори пак ги привикали. Както ме викаха мен едно време да давам показания дали децата в Ловеч са играли уредени мачове. Направи сметка докъде я докарахме щом единият е лекоатлет, а другият – физкултурник и ме викаха да давам показания. След време мисля, че един или двама футболисти ги махнаха от футбола. После викаха разни треньори и тях ги махнаха. После и съдии, че те били най-корумпираните. Пък как видяхте, че те са най-корумпираните? Значи има корупция, но ние не сме замесени.

– Което куче те е заяло, добро не е видяло.
– Много ми дойде спокойствието напоследък. Търся време по един час да отида да работя в „Унивижън“ – да се посмеем малко, да коментираме някои неща, да направим някой майтап, да спечеля и да загубя някой бас.

– Вярваш ли, че промените във ФИФА и УЕФА ще доведат до отстраняване на корупцията и изчистване имиджа на футбола или просто е замитане на следи?
– Всичко на думи е един балон, който се пука. Какво може да промени новият президент на УЕФА или новият президент на ФИФА? Нали те са били там. Какво ще променят? Какво иска да промени Инфантино? Корупцията? Как? Но никой не му зададе този въпрос, когато го избираха за президент на ФИФА. Как обещава, че на всяка федерация ще бъдат отпуснати по толкова пари? Първата стъпка – ако стана президент, всеки клуб ще има по толкова. Е, това какво е? Или новият президент на УЕФА? Ако има смелост, нека направи първата стъпка – да махне един-двама президенти, да махне хората, които са около него и тогава вече можем да говорим за нещо реално. Каква промяна има? Това, което стана с Блатер и Платини, се очакваше.

– Ти го очакваше.
– Аз го очаквах бавно и спокойно. И двамата хубаво ги чаках. Макар че единият още се слави с това, че много пъти е идвал в България, че сме го посрещали, така, онака…. И какво стана накрая? Лошо е за футбола, че тези хора, които са били футболисти, бяха въвлечени в корупция. Проблемът не е само в това, много по-задълбочен е. Как ще го изкореним? Няма шанс.

– Отдавна не беше казвал добра дума за Реал, да не кажа никога, но го направи след финала с Юве…
– Говоря от тъга. С половин уста.

– С половин уста каза, че са заслужили.
– Еми, заслужили са, няма какво да си кривим душата. Играха най-добре. Спечелиха шампионата на Испания, спечелиха Шампионска лига, но никога не могат да стигнат нивото на Барселона. Трябва да си избият от главите мисълта, че са най-добрият отбор в света. През живота си не могат да спечелят шест купи една след друга. Няма шанс! Може ли да чакаш 59 години, за да станеш шампион на Европа и на Испания? Трябва да си толкова нагъл, за да мислиш, че си най-добрият! Те и с моето поколение не могат да се сравняват и да станат четири пъти шампиони на Испания. Как да станат? Няма шанс. Само могат да сънуват някакъв филм, че са най-добрите. Индивидуално имат добри футболисти. Това, че станаха три пъти в последните четири години европейски шампиони, не значи, че са най-добрият отбор в света. Нивото, което Барселона показа от 1990 година насам е много ясно и точно – кой колко пъти е бил шампион, колко пъти са се вдигали купи…

– В новата история Барса определено има повече успехи. Как виждаш сега ситуацията в клуба? Има нов треньор – Ернесто Валверде…
– Един много подготвен треньор. Момче, което е минало през отбора на Барселона.

– Общувал ли си с него?
– Той ми е бил колега. Били сме заедно в първите ми години в Барселона. След това той се завърна в Билбао. Подготвено момче за големите битки по простата причина, че когато тръгна да се занимава с футбол при него беше много трудно, защото в Билбао има само баски и няма чужденци. Те не използват други футболисти, а само от техния регион. Това го прави още по-зрял и още по-трудолюбив да работи с юношеския футбол, за да може някои от тези деца да стигнат в първия отбор. Имаше големи успехи с Олимпиакос – стана два пъти шампион на Гърция. След това се върна в испанското първенство. Мисля, че последните четири години Билбао играе един приличен футбол, който радва много хора. Взеха Суперкупата на Испания, а да победиш Барселона с 4:0 в първия мач не е току-така. Има много идеи и се надявам, че Ернесто ще направи всичко възможно да направи този отбор още по-зрял с новите футболисти, които предполагам, че Барселона ще вземе. И това, което миналата година не можаха да постигнат, да го направят тази.

– Успя ли да се видиш с Меси, Суарес, Пике?
– Не, нямах възможността да се срещна, защото всички вече бяха заминали с националните отбори. Меси с Аржентина, Суарес с Уругвай, Неймар с Бразилия… Испанският национален отбор също имаше два мача – с Колумбия и Македония. Но хората, с които най-много общувам в Барселона, са убедени, че ще направят всичко възможно да вземат точните футболисти. В по-минало време малко се взимаха повече на кило, отколкото, че ни трябват.

– Да, последните три-четири трансфера не се оказаха успешни.
– Да се надяваме, че спортният директор и хората около него, ще изискват от тези футболисти да бъдат на линия три-пет години. Да има бъдеще на този отбор. Предполагам, че след една-две години Иниеста вече няма да бъде на разположение. Вече е на такава възраст, че не може да играе по 90 минути 38 мача. Пике, Серхио Бускетс, Суарес, Меси също. Трябва да имаш достойни заместници, които да бъдат на точното място в точното време.

– Това ли ще е последната година на „тризъбеца“ Неймар, Меси и Суарес?
– Не, сигурно ще има още най-малко две години.

– А кое е уникалното при тази тройка?
– Уникален е целият отбор. Не може да делим кой е по-добър, а другите да са само пълнеж на този тим. Тактично зрял отбор, идеите какво прави всеки футболист са много ясни, движението по терена, задържането на топката е голям критерий, усещат кога трябва да играят на контраатака… Тези неща не са от вчера и от днес. С години са тренирани и децата в школата го правят едно към едно. Поколението на Шави, Пуйол, Виктор Валдес, Иниеста, Меси, Боян, Педро, Пике, Джовани и Джонатан Дос Сантос, Марк Бартра е излязло от академията. Барселона е вложила в тях, но колко спечели? Някои футболисти ги продадоха и то на добра цена. Затова си позволяват да отворят бронираната каса, да изкарат пари, за да може да вземат футболисти на цените на днешния спортен пазар. Футболисти за 50, 60, 80 милиона евро. В днешния футбол това преобладава. Да кажем, че аз имам повече пари и ще взема този. Окей, но ще ти трябва ли този човек, ако го взема за 80 или 100 милиона? Каква ще бъде ползата ми не като треньор, а като колектив? С какво ще го подобри? Този футболист дали ще оправдае дадените за него пари? Никога не бих си позволил да дам 100 милиона за футболист! Никога! Това е подигравка с нашия спорт! Ще дам само два примера в българския футбол – Данчо Лечков и Красимир Балъков. Колко ще струват на днешния пазар? Колко ще струва Ромарио? Роберто Баджо? Айде, да не кажа аз колко ще струвам, защото онези от „Сухата река“ ще кажат: „Гледай го пък този…“ Колко ще струва Любо Пенев? Митко Бербатов? Мартин Петров? Виждаме, че последният голям трансфер в нашия футбол е Георги Миланов – четири милиона. Говори се, че Ивелин Попов също може да бъде трансфериран от Спартак (Москва) в друг отбор. Предполагам, че 10-15 милиона ще струва това момче. Ивайло Чочев за два милиона, Симеон Славчев за два милиона и нещо…

– Откъде излезе тази глупост, че си пропуснал Ивелин Попов като играч на Спартак в интервю в Москва?
– От тукашните „знайковци“. Как може да пропуснеш капитана на националния отбор? Има кокошка, няма петел. Какво да правим – животът продължава, керванът си върви, голфът също много добре върви…

– Последната победа над кого е?
– Последната победа е над г-н Балъков. Но какво да правим… Краси, знаеш, че много те уважавам, но каквото и да кажеш оттук нататък, хората знаят, че си загубил.

– Кажи за старите ти съотборници от „дрийм тийма“. Кой се е променил най-много според теб? Запазили ли сте същия характер?
– Всички. Може би физически не е добре Хосе Мария Бакеро. Предстои му много тежка операция. Да се надяваме, че докторите в Барселона ще направят всичко възможно да се възстанови. Още като футболист имаше травми, но сега с годините това дава отражение.

– Кой е в най-добра кондиция?
– Всички. Видяхте миналата година седем-осем момчета от този отбор как играха в София.

– Кой ти се видя най-стресиран? Да не е Куман от английския футбол?
– Не, Куман и Гуардиола да са стресирани… От какво може да бъде стресиран един човек, когато всичко в клуба ти е подредено и отборът ти играе добре? Макар че в днешния футбол на първо място са парите. Оттам нататък дай да градим отбор. Може ли да си представиш по наше време, когато бяхме в ЦСКА, ако бяха дошли тези пари отнякъде, какво щеше да бъде?

– Разкажи ни за работата ти в гиганта „Унивижън“. Какво ти харесва в ролята на журналист?
– Всичко. Неща, които преди години съм се съмнявал и съм си казвал, че това не е за мен. Примерно трябва да ида да чакам някого, за да му взема интервю.

– При положение, че теб са те чакали толкова години.
– Мен са ме чакали толкова години и сега аз да чакам някого… Там се събрах със светилата на световната журналистика. Говорим за Луис Омар Тапия, Енрике Бермудес, Пабло Рамирес, Едгар Мартинес и всички останали.

– Те са като играчи на Барса и Реал.
– Точно така. Също младото поколение, което влиза в журналистиката – Адриана Монсалве, Линдзи Касинели, Ана Кати. Тези три момичета са невероятни професионалистки. Отделно имаме три млади момчета, които навлизат в голямата журналистика като Родолфо Ландерос и Рамсес Сандувал. Това е екип. Също един от големите журналисти с руско потекло, минал през България, заминал за Аржентина – Иван Кансензев. Това е най-голямата испаноговоряща телевизия в Америка. Дава ти спокойствие, хората са големи професионалисти. За да подготвя една програма, зад мен стои екип от 10-12 човека. Не е да вземеш един с една камера и да върви покрай теб да снима…

– И най-хубавото е, че никой не отказва интервю на №8…
-Да, но съм го заслужил. Никога не съм имал възможността да чакам някого, защото когато тръгна за някъде да правя интервю всичко е подготвено – час, дата, ден. Хващам самолета, винаги пътуват 4-5 човека с мен, за да бъде всичко организирано. Понякога съм ги пращал ден или два преди аз да отида, за да бъде направено всичко в обстановка, в която човекът ще се чувства комфортно. Много добре знаете, когато бъде поканен някой гост, къде и как бъде поканен, как да го попиташ. Това е нашата цел.

– Но никой не ти е правил интервю в полунощ и в 7 сутринта като нас в „Код спорт“.
– Еми, какво да направя! Съдба човешка! Желая на хората здраве, да се радват на това, което правите и да обичат спорта, защото България винаги се е славела с големите си спортисти.

Прочети още на: http://www.gol.bg/barcelona/2017-06-25/stoichkov-v-real-sa-mnogo-nagli-ako-se-mislyat-za-1-da-izlyazat-ot-filma

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене