Кръгчето официално вече е част от бюлетината

гласуване

Вече официално в изборната бюлетина ще имаме две геометрични фигури, а именно – кръгче и квадратче. В квадратчето ще отбележим номера на партията или коалицията, която избираме, а в кръгчето ще изберем за кой точно кандидат да дадем своя преференциален вот, съобщава News.bg.
Предложението за нова фигурка дойде изненадващо от ДПС между първо и второ четене на проект на ГЕРБ за изменение на Изборния кодекс, а мотивът е, че може да се получи объркване, когато има две квадратчета.
Вчера на правна комисия идеята на третите по сила в парламента мина благодарение на гласовете на самите ДПС и на подкрепата на ГЕРБ. Левицата се въздържа от правото си на глас в депутатската комисия, но днес в зала направи изключение. След като депутатите събраха много трудно кворум и откриха заседанието, шефът на правна комисия Четин Казак представи от парламентарната трибуна предложението за новия дизайн на изборната бюлетина.
При първото гласуване промяната не бе приета, тъй като гласовете бяха разпределени по следния начин – ГЕРБ имаше 19 гласа „за“, 18 – „против“, и 24 се въздържаха. Само един депутат от БСП гласува и то отрицателно. Народният избраник от ДПС Мустафа Карадайъ обаче поиска мигновено прегласуване с обяснението, че не всички народни представители са успели да упражнят правото си на глас.
При второ гласуване идеята да няма объркване и въвеждането на кръгче и квадратче бе подкрепена. Правото си на глас упражниха 107 депутати, като 65 бяха „за“, 23 – „против“ и 19 се въздържаха.
Интересното бе, че на второ гласуване цели 12 социалисти дадоха положителен вот за тази промяна. Без дебати народните представители приеха окончателно промяната в Изборния кодекс, пожелана от опозицията, и вече имаме нов дизайн на изборната бюлетина, както и един човек повече в състава на Централната избирателна комисия. След като поработиха 20 минути, депутати излязоха в обедна почивка преди редовния петъчен парламентарен контрол.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене