Не се знае кога ще има референдум за ромското гето в Марчево

Референдум срещу бъдещо строителство в ромския квартал на гърменското село Марчево няма да има идната неделя – 18 юни. Датата бе обявена със заповед на областния управител в служебния кабинет – Валери Сарандев. Общинските съветници в Гърмен за втори път обаче отхвърлиха предложението на кмета на община Гърмен Минка Капитанова за гласуване на план-сметката и организацията на общественото допитване.

„Причината не е в липсата на политическа воля, референдум ще има, но по-късно. Проблемът е в кратките срокове за провеждане на общественото допитване. По закон решението на общинския съвет трябва да е взето 45 дни преди конкретната дата за провеждане на допитването. Този срок обаче не е спазен, а това може да направи уязвим самия референдум и той да бъде обявен за нелигитимен”, заяви общинският съветник Мустафа Мейзин.

По план за организиране и провеждане на референдума са заложени 9528 лева. Въпросът е формулиран по следния начин: Съгласни ли сте Общински съвет -Гърмен и Общинска администрация да разрешат изработване, приемане и прилагане на ПУП-ПРЗ с предназначение за жилищно сторителство на поземлени имоти, находящи се в масиви 46 и 47 в местността Падарката, съгласно картата на възстановена собственост на землището на село Марчево, община Гърмен?

До искането за този референдум се стигна, след като стана ясно, че община Гърмен иска да узакони бъдещо строителство в местността Падарката в ромския квартал „Кремиковци”. Няма да се узаконяват вече построени незаконно постройки, уточняват от общината. В Марчево обаче са против, тъй като в тази местност има частни имоти, някои от които дори са възстановени на собствениците по съдебен ред. „Надяваме се, че настоящият областен управител Бисер Михайлов ще обяви нова дата за референдума. Ако това не стане, ще внесем жалба в съда. Разочаровани сме, че общинските съветници не спазват закона и бавят провеждането на общественото допитване”, каза кметът на село Марчево – Розен Марчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене