Владиката Серафим отвори дверите на единствения в страната храм на Св. Лука в приземния етаж на новостроящата се черква в Гоце Делчев

На 11 юни, когато Православната църква чества паметта на Свети Лука, в приземния етаж на новостроящата се черква в  Гоце Делчев бе открит храм „Св. Лука, архиепископ Кримски и Симферополски“.

Храмът е част от черквата „Рождество Христово“ и единствен в България, съобщи Неврокопският митрополит Серафим пред стотиците миряни, които снощи и днес преди обед дойдоха на водосвета, на великата вечерня и светата литургия, отслужени от владиката Серафим, Врачанския митрополит Григорий, който е бил монах в близкия манастир „Св. Георги“ край Хаджидимово и игумена на Рилския манастир.

На църковното тържество присъстваха кметът Владимир Москов, заместник кметът Валери Сарандев, председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев, депутатите Богдан Боцев и Димитър Гамишев, спомоществователи и дарители. За квартала, в който продължава довършването на черквата „Рождество Христово“ два дни беше истински празник. Набирането на средства продължава съобщи владиката Серафим и благодари на всички, които със средства, материали и труд помагат за строителството и за специалното съдействие от страна на Община Гоце Делчев и кмета Москов.

“Спомням си деня, когато беше направена първата копка на храма “Рождество Христово” – 1 септември 1999 г., сподели Даниела Крантева, която живее до черквата. Кварталът ни беше преживял няколко тежки загуби на млади хора, мои връстници, и както обикновено се случва, точно в такива моменти вярата е най-силна. Идеята да бъде съграден храм бе толкова силно прегърната от всички! Толкова сплотени и мотивирани хора, в името на една кауза не бях виждала – жалко, че някои от тях не доживяха днешния ден, който за всички нас е празник! Радвам се, че живея точно на това място и точно с тези хора – делото на баба Атлаза Щерева, на покойната баба Мария Бутракова, и на всички останали, които направиха възможен днешния ден е свято дело и бих казала – апостолско. Няма как да не съм развълнувана. Настръхнах когато чух за първи път звъна на камбаните – чакаме го от 18 години! Днес за нас наистина беше голям празник – нито времето, нито дъждът успяха да помрачат слънцето в душите ни! Да ни е честито и дано добрите дела се множат!”

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене