Община Благоевград и Регионален исторически музей са домакини на VI национална среща “Музеите и устойчивото развитие”

Община Благоевград и Регионален исторически музей са домакини на  VI национална среща „Музеите и устойчивото развитие“, която ще се проведе в конферентната зала на музея от 7 юни до 9 юни. На 6 юни / вторник/ от 14:00 часа в “топлата връзка” в сградата на Общината ще бъде дадена пресконференция с участието на Валерия Димитрова – гл. експерт и координатор на срещата и Христина Цонева – директор РИМ – Благоевград.  На 7 юни /сряда/ от 18:30 часа в залите на музея ще бъде открита гостуваща изложба на РИМ – Ловеч  „Старинният квартал Вароша – вечната любов в сърцето на градовете“, а преди това ще бъдат изнесени доклади от специалисти по повод националната среща  „Музеите и устойчивото развитие“.

Официалното откриване на  VI национална среща „Музеите и устойчивото развитие“ е на 8 юни /четвъртък/от 09:00 часа в конферентната зала на РИМ-Благоевград.

През 2012 г. е осъществен пилотният проект на Първата национална среща под мотото „Музеите и устойчивото развитие”, която е проведена в Националния музей „Земята и хората” в София. Идеята възниква между Министерство на културата – дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” и Българския национален комитет на ИКОМ. Замисълът е да се запознаят българските музеи с проблемите на устойчивото развитие в глобален мащаб – тема, все още не достатъчно популярна в нашето общество. Независимо, че част от музеите тогава не бяха много наясно с поднесената проблематика, още на първата среща имаше сериозно присъствие и участие от цялата страна. Това дава увереност да се продължи напред и когато на Втората национална среща в Националния политехнически музей в София в залата присъстваха и в двата дни над 100 души стана ясно, че всички проявяват съпричастност по темата. След втората среща организаторите решават тази мащабна музейна изява да се изнесе  извън София, като по този начин освен музеите, в нея се въвличат и общините по места и  други културни институции.

Темата за устойчивото развитие вече не е абстрактно понятие – това, което правим влиза в отчетните документи на правителствата в последните години, информация за нашите срещи е изпратена до ЮНЕСКО и ООН. С една дума, в България вече се работи по линия на устойчивото развитие в една от най-важните области – опазване на културното ни наследство.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене