Правят маршрут за руски туристи до Рупите

Министърът на туризма Николина Ангелкова и извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в България Анатолий Макаров направиха обиколка в района на Петрич. Те посетиха храмовия комплекс „Ванга“ в местността Рупите, която е тясно свързана с живота на българската пророчица Вангелия Гущерова. Гостите разгледаха храма „Света Петка”, наричан от местните хора Храма на Ванга, музейната експозиция и разкопките на античния град Хераклея Синтика. В Петрич те посетиха и къщата музей на Ванга, която е изключително популярна в Русия.

Тази част на България е много интересна за руските туристи и ние обсъждаме възможностите да се създаде съвместен маршрут, който да включва Рупите и културно-историческите забележителности в региона, съобщи министър Ангелкова. Тя припомни, че руските туристи са сред най-активните участници в религиозните и поклонническите турове у нас. Те проявяват голям интерес и към балнео- и СПА услугите, които са много популярни в тази част на България поради голямото количество минерални извори и лечебни ресурси. Страната ни заема второ място на континента по запаси от почти всички видове минерални води, подходящи за профилактика и лечение на повечето масови заболявания. Този вид услуги се предлагат на конкурентни цени и са подходящи като допълнителни част към комбинирани и специализирани туристически пакети, стана ясно от думите на Николина Ангелкова. Те се съчетават успешно с културни и опознавателни турове, гурме и винени обиколки, планински екскурзии, фестивални прояви, етнографски събития и др.

Министър Ангелкова акцентира, че Русия е сред най-важните генериращи пазари за българския входящ туризъм и министерството работи активно за насърчаването на устойчив растеж по това направление. Руската федерация заема четвърто място в класацията на българската национална статистика за броя посещения на чужди туристи през 2016 г. с над 580 хил. визити. Тези показатели отбелязват близо 20% ръст спрямо данните за 2015 г., посочи още Ангелкова и изрази надежда, че прогнозите за ръст и през тази година ще се реализират. По информация на НСИ само за периода януари-април 2017 г. вече е регистрирано увеличение на руските туристи у нас с над 9%.

Руските гости увериха, че двустранните отношения в туризма ще продължат да се развиват все така активно. Те изразиха възхищението си от потенциала на Петричкия регион като туристически маршрут, в който са събрани голяма част от характеристиките на България като целогодишна дестинация.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене