Без категория

Горско нае сезонни работници да залесяват и следят за пожари

Държавното горско стопанство в село Катунци нае 8 сезонни работници, който помагат основно за лесокултурната дейност. Трябва да се извърши залесяване на 50 декара. Да се маркират и дърветата, които трябва да се отсекат догодина, става въпрос за 25 000-26 000 кубика.

Над 20 служители от състава на ДГС-Катунци, който е общо 35 души, са непрекъснато на терен – 16 горски надзиратели, четирима старши лесничеи, двама лесничеи, те следят за нарушители. Площта на ДГС-Катунци е 29 816 хектара. Но няма масова сеч в района.

„Не можем да се оплачем от засилване на бракониерска сеч. Почти нямаме нарушители, които да секат дърва за собствени нужди или да ги продават. Най-често санкционираме фирми, които секат и дървета без марки покрай тези, които сме им позволили да отрежат. Но не е нещо тревожно и фрапиращо. При нарушение си плащат и цената за отсечените дърва, и обезщетение по Закона за горите”, казва Симеон Ефремов, директор на горското. .

Залага се много на охраната, за да няма бракониери. Намаляват нарушенията и при незаконния лов, и при незаконната сеч. Помага им и Гранична полиция. Всеки има респект от граничните полицаи, правим съвместни проверки, това дава ефект и няма сериозни нарушения на наша територия, уточнява горкият шеф.

В началото на туристическия сезон от особено значение е да се предупредят туристите да пазят гората. Поставят се нови табели с необходимата информация и съвети. Предупреждават се всички да палят огън само на определени за това място. Защото много хора идват в гората – някои са на излет, други берат чай, билки или горски плодове.

„Тук разполагаме с противопожарна кула – навреме да разбираме за пожар и да реагираме, помага ни и местното население. Всяка година готвим план за противопожарна дейност – гасачески групи са създадени в няколко населени места, има доброволци, от нас е оборудването. Заедно гасим пожарите”, допълва Симеон Ефремов./кмета

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене