Хапчето антибебе прави пигментни петна

Хапчетата антибебе и хормоналните препарати с естроген повишават чувствителността на кожата към слънцето. Ако жената приема такива препарати, преди да тръгне за море или планина, задължително трябва да се консултира със своя гинеколог. Ако не ползва висок слънцезащитен фактор, тя може да получи пигментни петна, т. нар. „маска на бременността“, предупреждават от Националното дерматологично дружество.

Няколко големи групи лекарства повишават чувствителността на кожата към слънчевите лъчи. Резултатът от съчетанието е пигментация. Най-често това са антибиотици от класа на тетрациклините – тетрациклин, доксациклин, миноциклин, който се предписва за лечение на акне, както и сулфонамидите.

Алергозанът както и други антихистамини, независимо дали се пият, или се мажат по кожата, я прави уязвима от лъчите.

Някои успокоителни като диазепама и бензодиазепини имат същия ефект.

Катраненият шампоан често се препоръчва на хора с мазни коси. Ако обаче косата не се изплакне много добре, под въздействие на светлината се получава фототоксичен дерматит. Затова е по-разумно да се измием вечерта, а едва на другия ден да ходим на плаж. Ако го ползваме същия ден, той трябва да се измие много добре, преди да излезем на слънце, защото там, където косата се допира до кожата, може да „нарисува“ грозни кафяви петна. Пигментацията се дължи на взаимодействието на катрана, който е фотосенсибилизатор./монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене