Майски фармацевтични дни- „Знание за здраве: Фармацевтът Ваш съветник“ се проведоха в Благоевград

Майски фармацевтични дни под надслов „Знание за здраве: Фармацевтът Ваш съветник“ се проведоха в Благоевград. Инициативата протече в рамките на два дни. Тя се организира от Регионална Фармацевтична Колегия (РФК) – Благоевград и Българското научно дружество по фармация, със съдействието на Община Благоевград.

Целта на събитието  бе да запознае жителите на града с дейността и ролята на фармацевта в профилактиката и лечението на редица заболявания, както и да повиши здравната култура чрез лекции от професионалисти в областта на медицината и фармацията.

   В рамките на два дни бяха проведени дискусии, бяха представени презентации и лекции. Освен това жители и гости на Благоевград имаха възможност да изследват безплатно кръвна захар, кръвното си налягане и да проверят индекса на телесната си маса.

Лекари, изследователи, фармацевти, участващи във форума, засегнаха теми, като: първите дни на бебето – помощ при кърмене, хранене и диететика и съвети как да изберем правилните храни?  Стрес и  кое ще ни отдалечи от него? Силата да се движиш – историята на един алпинист, зоолог и пациент. Какво е важно да знае фармацевтът за Вас преди да Ви консултира в аптеката? Затлъстяване, метаболитен синдром и диабет и др.

Сред специалистите, участвали в инициативата бяха Боян Петров – изследовател, зоолог, височинен алпинист и мотивационен лектор, Ирена Газиева – помощник-фармацевт и консултант по кърмене , д-р Мария Николова – диетолог, д-р Нейчо Тодоров – психиатър,  проф. Георги Момеков, д.ф. – клиничен фармацевт, д-р Вера Карамфилова – ендокринолог , Мария Димитрова – маг. фармацевт, доктор, Вера Вулджева – член на управителния съвет на фондация „Искам бебе“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене