Не само безстопанствено пуснати животни, но вече и ездачи създават реални предпоставки за пътнотранспортно произшествие на път 19 Симитли-Предел.

Читател на „Струма“ изпрати в редакцията снимка на ездач, движещ се по посока Разлог, и то на трилентовия път, който е една от малкото отсечки по трасето, където може да се предприеме изпреварване и където автомобилите се движат с доста висока скорост. Конят е тичал в галоп, възседнат от млад мъж, и въпреки че се е движел  плътно вдясно, е имало реална опасност да стане пътен инцидент.

„Още при навлизането ми в трилентовия път друг автомобил тръгна да ме изпреварва. Движех се с около 80-90 км/ч, което означава, че другата кола се е движела с по-висока скорост. Наложи се да намаля значително, за да може тя да ме изпревари по-бързо и да се изнеса вляво, за да подмина коня с ездача и да не ги връхлетя. Ако животното беше изникнало пред мен веднага след завой, сигурно щеше да стане инцидент“, сподели водачът, натъкнал се на галопиращия кон.

Това не е първият подобен случай по трасето, което е доста натоварено. Почти ежедневно там могат да се видят безстопанствено пуснати животни – крави, коне и други животни, а читатели на „Струма“ непрекъснато сигнализират за проблема. Резултат за съжаление няма, а институциите не могат да се справят с безотговорните стопани, тъй като в повечето случаи те не биват установявани заради липса на доказателства, че намиращите  се на пътя животни са тяхна собственост.

Единственият начин да се установи собственикът е чрез номера на ушните марки на говедата, ако има такива. За целта обаче те трябва да бъдат записани и своевременно да бъдат уведомени властите или да бъде подаден сигнал на тел. 112. За по-голяма достоверност марките или добичетата могат да бъдат и снимани.

Проблемът е, че повечето хора се страхуват да се доближат до стадата заради собствената си безопасност. Само преди няколко месеца беше подаден сигнал и за изплашено безстопанствено стадо крави и биволи, отново на трилентовия път.

По пътя Разлог-Предел-Симитли не са малко и регистрираните от органите на реда инциденти, предизвикани именно от безстопанствени животни, някои от които завършили с пострадали.

Един от последните беше с 60-годишен водач от Кресна, който се блъсна с лекия си автомобил във внезапно изскочил на платното кон. Вследствие на инцидента мъжът беше настанен в МБАЛ – Разлог с разкъсно-контузни рани в областта на главата и ръцете.

Само преди няколко месеца товарен автомобил се вряза в крава. За щастие при инцидента нямаше пострадали хора, но кравата умря в резултат на удара. Със сериозни материални щети беше и камионът.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене