Християнският празник Гергьовден за поредна година обедини християни и мюсюлмани от Гоцеделчевския регион и страната

Стотици се поклониха и помолиха за помощ пред чудотворната икона на свети Георги в манастира край Хаджидимово

На храмовия празник, с вяра и надежда, те се помолиха за здраве и благоденствие на семействата си, близките и държавата. И тази година десетки вярващи в божествените чудеса независимо от религията си в нощта срещу християнския празник преспаха в манастира, молейки се най-вече за здраве.

Сред хората, които прекараха нощта в църквата на манастира и стаите към светата обител, за поредна година имаше много деца и мюсюлмански семейства, които въпреки различията във вярата си горещо се молиха цяла нощ за изцерение на свои болни близки и дечица, за здраве, късмет и благоденствие в домовете си.

Както всяка година на двойния празник на църквата и манастира „Свети Георги“ край Хаджидимово – Гергьовден, пристигнаха да запалят свещ и да се докоснат до чудотворната икона и много вярващи християни от южната ни съседка Гърция.

За удобство на миряните чудодейната икона бе изнесена в двора, а за да се поклонят и докоснат до нея се извиха дълги опашки.

За втора поредна година в нощта срещу Гергьовден бе отслужено и среднощно бдение, в което се включиха жители на Хаджидимово и Гоце Делчев, както и миряните, пристигнали ден преди празника, за да пренощуват в манастира.

Празничната служба днес бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в съслужие със свещеници от епархията, гръцки монаси и специален църковен хор.

Традиционно за Гергьовден в манастира „Свети Георги“ бяха откупени агнета за десетки курбани за здраве.

Както е известно, манастирът край Хаджидимово през турско е бил опожаряван на няколко пъти, като от огнената стихия единствено е билал спасена намерената от Атанас Лазаров ценна икона, която за всички свещенослужители и вярващи днес тя е чудотворна, за което говорят многото свидетелства на изцелени от тежки болести хора.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене