Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и кметът на Община Петрич Димитър Бръчков посетиха църквата „Св. Георги”

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и кметът на Община Петрич Димитър Бръчков посетиха църквата „Св. Георги”, съобщава „Фокус”. 

В шествието до храма се включиха народните представители от ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева и Георги Динев, представители от Община Петрич.

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим отслужи вечерна литургия, в която се включиха десетки жители и гости на града. Кметът на Община Петрич посети поляната до храма, където беше представена богата програма от самодейци. Участие в нея взеха: възпитаници на Общински детски комплекс, НЧ „Братя Миладинови – 1914”, Стоян Андонов, Катя Андонова, Владислав Вълчев, Любен Стоянов.

Официалните делегации посетиха по рано вчера Чуриловския манастир.

Всички представители на побратимените градове се изкачиха на 750 метра надморска височина, където се намира светата обител. В делегациите се включиха кметът на румънския град Миловани-  Йон Джорджеско, делегацията на кмета на руския град Истра- Юрий Василевич, делегацията на  кмета на гръцкия град Серес- Петрос Ангелидис, който е придружен от зам.- кметът по туризма. На посещение в Петрич е и кметът на град Струмица.

Чуриловският манастир „Свети Георги“, наричан още Игуменски или Геговски манастир, се намира на около 15 км северозападно от Петрич. Той е разположен на хълм от южните склонове на Огражден планина, край селата Гега и Чурилово. Съществуват предположения че манастирът води началото си още от XIV в.

В днешния си вид е изграден в средата на XIX в. Чуриловският манастир е тясно свързан и с революционните борби на местното българско население, което има съществен принос в национално-освободителните стремления на македонските българи.

Делегациите бяха водени от зам.- кметът на Община Петрич Илияна Попова. В манастирът гостите бяха посрещнати от отец Кирил и кметът на село Гега- Симеон Китанов, които разказаха историята на манастира. Делагациите бяха посрещнати в село Боровичене, където се насладиха на българската кухня, която е произведена от изцяло натурални продукти.

За доброто настроение на гостите се погрижиха и бабите боровиченскиите баби, които показаха силата на гласовете си.

Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и кметът на Община Петрич Димитър Бръчков посетиха църквата „Св. Георги” снимка 1

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене