Молец мори чемшир в Благоевград

Неизвестен до скоро вредител унищожава единствения вечнозлен български храст – чемшира. Поражения вече са констатирани и в Благоевград.  Унищожени чемширови храсти са забелязани пред сградата на Община Благоевград, Младежкият дом, кв. “Вароша” и в двора на църквата  “Въведение Богородично”. Името на вредителя е  Cydalima perspectalis – чимширен молец,  от семейство Crambidae. По произход е от Източна Азия и няма естествени неприятели в Европа. Това сподели агроном специално  за читателите на Топ Преса.

През 2014 г. гъсеници и пеперуди на молеца Cydalima perspectalis бяха намерени от българските ентомолози В. Бешков, С. Абаджиев и Д. Димитров и върху чемширови растения от различни находища в страната – Ботаническата градина в Балчик , района на Благоевград, Южното Черноморско крайбрежие. В Благоевград няма незасегнати храсти, това показва разследване на Топ Преса.

Твърдението, че храстояда  е бялата американска пеперуда, категорично се отрича от агрономи. Експерти посочват, че  бялата американска пеперуда се разпознава по големите гнезда, които прави в клоните на дърветата. Те са обвити в паяжина. Гъсениците на неприятеля са с брадавици и космици, докато тези гъсеници са зелени. Друго, което отличава истинския унищожител на чемшира от бялата пеперуда, е времето, през което се снасят яйцата. Гъсениците на пеперудите, нападнали храстите, изяждат и изсушават листенцата им…

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене