Гурбетчии от Сатовчанско си направиха „Оркестър с име“ в Испания

Гурбетчии от Сатовчанско създадоха български оркестър в испанския град Витория. Преди около една година Митко Баталов заедно със сина си Ахмед от село Слащен и семейство Земеделски от Крибул решили да създадат своя формация, носеща името на града, в който живеят – „Витория Бенд“. Преди това винаги когато имали повод за празненство, Митко, Ахмед и солистката Роси Земеделска се събирали и носили инструментите си. Пеели и свирили ей така, просто за забавление. Тогава се родила идеята за българския оркестър от Витория. С течение на времето тя узрявала и преди по-малко от 12 месеца станала факт, разказа пред „Струма“ певицата, която има и солиден професионален опит.

gallery

Преди да замине за Испания заедно с двете й дъщери Румяна и Еми и съпруга Галчо, тя е била солистка на музикална формация от гърменското село Огняново.

РОСИ Е ОТКЪРМЕНА И ОТГЛЕДАНА С БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА, ТЪЙ КАТО МАЙКА Й Е БИЛА ВОКАЛИСТКА В МЕСТНАТА ФОЛКЛОРНА ГРУПА.

В един момент обаче на семейството се наложило да заминат на гурбет. И четиримата решили да се отправят към Испания. Това се случило преди 13 години. Установили се на Пиренеите, Галчо и съпругата му започнали да работят, докато двете им деца завършили висшето си образование в престижен университет. Предстои по-голямата дъщеря Руми да запише магистратура по специалността „Фармация“.

gallery

Ръководителят на оркестъра Митко Баталов допреди 2000 година е преподавал френски език в средното училище в Слащен. Споделя, че причините, които са го накарали да замине на гурбет, са същите като за всеки млад човек по това време: „Бях учител, но заплатата не ми стигаше. Въпреки че допълнително гледахме тютюн, както всички останали в селото“, сподели той.

Когато пристигнали в Испания, семейство Баталови изпитвали сериозни трудности с езика. Нямали и право на работа, докато не  получили работни визи. Близки и приятели обаче им оказали помощ и нещата си дошли на място. Главата на семейството си спомня, че си купил първата китара, докато бил студент в Пловдив.

„Разбира се, желанието ми да се науча да свиря идва от детските ми години. Тогава имаше само две китари в читалището.

ХОДЕХМЕ С ОЩЕ ЕДИН ПРИЯТЕЛ ДА ГЛЕДАМЕ ДВАМА БАТКОВЦИ, КОИТО ПОСВИРВАХА, И НИЕ СИ ЗАПИСВАХМЕ ГАМИТЕ.

После в 9-и клас вече ние бяхме батковците. Така се започна. След казармата се събирахме в читалището и свирихме с фолклорната група на Слащен“, продължава разказа си Митко Баталов и допълва, че през 1993-1994 година с подкрепата на културната институция и  управниците са направилИ група „Сателит“.

След това в местното училище се създала и група за автентичен фолклор, в която участвали момчета от школото. С нея дори направили и галаконцерт в НДК.

„Без помощта на читалището в селото нищо не би се осъществило, защото онези години бяха трудни и беше трудно да накараш родителите си да ти купят китара или какъвто и да е инструмент“, убеден е ръководителят и солист на формацията.

„Всички изпитваме носталгия, но на този етап плановете ни не включват връщане в България. А и вече сме се устроили тук, имаме си работа и само си пожелаваме здраве“, категоричен е той.

gallery

22-годишният Ахмед е третият член на музикалната формация. Свири от малък на пиано и сега има възможността да го прави почти професионално. Той е студент в 3-ти курс, специалност „Право“, в престижен университет в Испания.

„От баща ми, който е любител музикант слушах българските фолклорни песни и ме впечатлиха. После започнахме да ги пеем двамата вкъщи. Посвирвам и на китара“, обясни бъдещият юрист.

Още преди да стане ученик, той е ходил на уроци по пиано и любовта му към музиката се задълбочила. Споделя, че харесва всички стилове музика. Най-много групите „Щурците“ и „Сигнал“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене