Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

България няма да се спаси от глоба заради липсата на депа за отпадъци

Няма вариант България да избегне санкциите от Европейския съюз заради забавянето на построяването на регионални депа за битови отпадъци. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, която във вторник направи първа копка на бъдещото депо край Хасково. До 2009 г. трябваше да бъдат закрити над сто сметища и да се изградят нови 22 депа със система за управление на отпадъците. Досега са готови едва две такива депа, а над 110 от старите сметища все още работят.

България отмени среща с Русия заради санкциите

Първите санкции срещу Русия, свързани с действията й в Украйна, вече се отразяват на българо-руските отношения. България е отложила съвместната руско-българска междуправителствена комисия, която трябваше да се проведе в неделя и понеделник, в съответствие с изискванията на ЕС, приети миналия месец, научи „Капитал“.

“Сега”

Съдът на ЕС реже достъпа на МВР до мейли и телефонни разпечатки

МВР и специалните служби няма да могат да ровят в интернет кореспонденцията и в телефонните разпечатки на гражданите за година назад. Това е практическият резултат, след като Съдът на Европейския съюз обяви за невалидна евродирективата за съхраняване на данни, която позволява на властите достъп до интернет и телефонния трафик на гражданите с цел предотвратяване или разкриване на тежки престъпления.

България е предпоследна по разходи за образование в Европа

България вече не е на последно място в поне една европейска класация. По разходи, отделяни за образование като процент от брутния вътрешен продукт, страната ни се е придвижила с едно място нагоре и вече е предпоследна с 3.5% от БВП, посветени на този сектор.

“Труд”

Станишев за евровота: Залогът е ГЕРБ да не се върне на власт

Соцлидерът Сергей Станишев определи най-големия залог за евровота на 25 май – ГЕРБ да не се върне на власт. Според него БСП била само инструмент за постигането му.

„Ние не трябва да допуснем връщане към предишните 4 години безобразия, беззаконие, рекет, неплащане на социалните задължения на държавата към гражданите.

“Стандарт”

30 дни ваканция за депутатите

Депутатите се канят да разпуснат парламента до евроизборите. Те се готвят да си гласуват 30 дни ваканция, научи „Стандарт“. Народните избраници ще слеят празничните дни по Великден и Гергьовден. После пък ще си осигурят още свободно време, за да се отдадат на агитация до вота на 25 май.

3 дни отсрочка преди запор на сметки

Гратисен период от 3 дни, в който фирмите да се издължават, преди да им бъде наложен запор, поиска бизнесът от депутатите. „Може да се помисли върху това предложение“, съобщи за „Стандарт“ депутатът от БСП Страхил Ангелов, който внесе промени в Закона за частния съдебен изпълнител в парламента. Ангелов обаче допълни, че текстът трябва да бъде внимателно прецизиран, той като има и недобросъвестни длъжници.

“24 часа”

Генетика, а не хормони водят до растеж на пилетата

Птиците никога не са били третирани и никога няма да бъдат третирани с хормони, твърди проф. Бойко Ликов, директор на центъра за оценка на риска към агенцията по храните. Той е с 35-годишен опит във ветеринарната медицина.

Следят касоразбивачи заради грабеж на 40 млн. лв., хващат ги при обир на бизнесмен

Мароан Ел Масри, Илиян Манолов – Дългия, и бандата им касоразбивачи са участвали в извършването на най-големия обир у нас на банковия трезор на бул. “Евлоги Георгиев”, а от една от касетките там групата прибрала над 50 килограма много чист кокаин, научи “24 часа”.

“Монитор”

Агенти доброволци на лов за опасни храни

Доброволци ще следят за лоши продукти в магазините и складовете. Екип от активни граждани ще помага на Българската агенция по безопасност на храните да насочва вниманието си към проблемни зони, където да се правят по-обстойни тематични проверки, съобщи вчера изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов.

Български онколози работят на ишлеме в Англия

Наши онколози напират за Острова, но не за да емигрират, а за работа по заместване. Българските лекари искат да изкарват пари зад граница, но искат и да запазят работата си в България. Медиците предпочитат да пътуват периодично в чужбина за допълнителни средства, но не и да имигрират. Това показва проучване на британската агенция за набиране на медицински персонал Еmergency Talent.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене