Превзехме Северна Гърция. Местните в шаш: Колко са ви почивните дни, че сте толкова много

Въпреки че има само три официални почивни дни около 1 май, българите в съседна Гърция наистина са много, неочаквано дори за свикналите на родната ни реч местни ресторантьори и хотелиери.

Такова е положението в почти всички туристически градчета и комплекси в Северна Гърция. Във  Фанари например българските туристи са мнозинство, съобщи „24 Родопи”. Това е едно живописно рибарско селище в североизточни Родопи. Местното население е почти 700 постоянни жители, но ключовото му разположение – на разстояние 35 километра и от Комотини и от Ксанти, помага за туристическото развитие през последните години, в резултат на което Фанари се е превърнало в туристически център.

В района на яхтеното пристанище и панорамната улица със заведенията за хранене преобладават автомобилите с българска регистрация – кърджалийски, хасковски, пловдивски, смолянски. В гръцките ресторанти се чува основно българска реч.

„Цяла седмица почивка ли са ви дали”, пита собственикът на най-оборотното заведение Кузма Дукакис. Не е очаквал толкова много българи да пристигнат във Фанари само за 3 три почивни дни.

Хотелите са пълни. По плажовете облечените хора са мнозинство, но не липсват и смелчаци, които се гмуркат в студеното море. На брега е 28 градуса. И всичко това не е само за , май, а и за започналата днес седмица, която е само от 4 работни дни. Повечето от нашенците така са съчетали двата близки празника-1 май и Гергьовден, че ще си изкарат направо една предварителна лятна почивка от десетина дни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене