Уволниха воден шеф

Управителят на водното дружество „Увекс“ в Сандански Тодор Гикински е отстранен от пост.

Той е свален от поста с решение на Общинския съвет. Предложението за уволение на Гикински бе подложено на скандално гласуване в местния парламент от кмета на Сандански Кирил Котев.

Тодор Гикински, който е дългогодишен шеф на „Увекс“, срещна подкрепата единствено на съветниците от ВМРО и БСП в града.

Преди седмица прокуратурата в Благоевград внесе обвинителен акт срещу Тодор Гикински. Делото срещу него започна по множество сигнали от жители на санданското село Кръстилци, които излязоха и с подписка за изграден незаконен водопровод.

Местните хора твърдят, че водата е радиоактивна, посочват от прокуратурата.

В качеството на управител на „Увекс“, Гикински разпоредил изграждането на довеждащ водопровод от съществуващ каптаж „Хралупата“, като дейностите продължили в периода януари – април 2014 година. При строителството били използвани материали от склада на дружеството, както и заплащани необходимите разходи за извършваните дейности.

От назначената по делото съдебно-счетоводна експертиза се установява, че направените за въпросния обект разходи възлизат на 91 077 лева.

Всички тези действия, свързани с изграждането на водопровода, били извършвани без необходимите разрешителни. Преди всичко, не било издадено разрешение за строеж по реда на Закона за устройство на територията.

Липсвало разрешение за водовземане, както и за ползване, от Басейнова дирекция – Западно-беломорски район – Благоевград, съгласно Закона за водите.

Преди започването на строителните дейностите не било извършено и предварително проучване на качеството на водата, което е задължително условие при проектиране, изграждане и експлоатация на водоснабдителните системи.

В резултат на неправилни стопански дейности, несъвместими с дължимата грижа, обвиняемият Гикински разрешил разходване на средства на „Увекс“ ЕООД за изграждането на съоръжение с вода, чиито качества не отговарят на необходимите изисквания за питейно-битови цели.

enovina.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене