Инж. Росица Димитрова, управител на „ВиК “ – Благоевград: Уверявам ви, че пием вода с отлични качества

Срещам се с инж. Росица Димитрова, управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, за да си поговорим за урана във водата и да успокоим или предупредим хората в Югозапада.

– Преди всичко искам да уверя потребителите и хората в населените места, които дружеството обслужва, нямат повод за притеснение. Качеството на водата ни отговаря на всички изисквания и е в границите на нормите по действащата наредба. „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград е с обособени 10 големи и 45 малки зони на водоснабдяване. Извършения периодичен мониторинг на тези зони, съгласно Наредба №9/2001 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели за 2016 година, който включва изпитване за естествен уран не констатира отклонения от нормите по наредба №9/ 2001 в тези зони.

Инж. Димитрова, самосезира ли се „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград и извърши ли проби за уран в питейната вода?

– „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград е извършила мониторинг на питейната вода за всички зони на водоснабдяване за 2016 година – няма отклонения от нормите по Наредба №9/2001 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели за показател естествен уран. Предстои извършване на периодичен мониторинг за 2017 година, вкл. за естествен уран.

Може ли да обясните на читателите на Топ Преса какви са допустимите стойности на урана във водата?

– Нормата за естествен уран е 0,03 мг/л – в сила от 28.11.2015 г. /ДВ, бр.102 от 2014 г./ Преди тази промяна нормата за естествен уран е 0,06 мг/л

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене