Бизнес крах! Симитли прекрати 35-г. концесия за хигиенната баня на ексминистъра от СДС Р. Биков

Общинският съвет в Симитли прекрати 35-годишния концесионен договор за хигиенната баня в града, сключен на 26 август 2004 г. с бившия министър Румен Биков. Договорът с фирмата му „Струма метал“ АД се прекратява със задна дата – от 1 април 2017 г., по взаимно съгласие между концедента /община Симитли/ и концесионера /Р. Биков/.

Мотивът за прекъсване на концесията е постъпило уведомление с вх. № 53-00-033/07.12.2016 г. от „Струма метал” АД, в което дружеството се оплакало, че е с влошени икономически и финансови показатели и е в невъзможност да продължи да изпълнява предмета на договор. В уведомлението фирмата предупредила, че е възможно във всеки един момент да преустанови предоставяне на услугата, която е със силно социално значение за общината. След 3 месеца умуване съветниците казаха „да“.

„Струма метал“ е акционерно дружество, регистрирано в гр. Симитли с основна дейност „Производство на метални конструкции и части от тях“. То бе основано от кюстендилеца Румен Биков – бивш кмет на столичния кв. „Надежда“, депутат от СДС и министър на промишлеността в правителствата на Филип Димитров и Любен Беров. След като през 1992 г. слезе от политическата сцена, Биков насочи бизнес интересите си към предприятия от областта на металообработването и търговията с метали /като „Ровотел“ АД и „Росела“/, както и към Симитли, където направи оранжерии и взе на концесия банята за 35 г. заедно с прилежащия терен с площ от 6454 кв.м и фиксирана концесионна такса от 33 000 лв. годишно.

През 2005 г., след вложени 3 млн. лв. в ремонт, ексминистърът направи бляскаво откриване на обновената сграда на минералната баня в Симитли, строена през 1968 г. и стигнала до ниво самосрутване, преди в нея да влезе той. Банята, разполагаща със сауна, хидромасажи и джакузита, персонални вани, басейн и др., за няколко месеца стана любимо място за посещение както на симитличани, така и на хора от Благоевград. Въпреки сравнително ниските цени на предлаганите услуги обедняването на населението обаче явно си каза думата, защото през последните няколко години посетителите рязко намаляха и банята изпадна в невъзможност да се самоиздържа.

Като юридическо лице от 12.12.2016 г. Р. Биков не е член на съвета на директорите на „Струма метал“, но в ръководния орган са фирмите му „Автомобилно рециклиране“ и „Ровотел-ФМ“ ЕАД, поради което фалитът на градската баня в Симитли неминуемо ще остане свързан с неговото име.

На последната си сесия съветниците възложиха на кмета Апостол Апостолов да проведе разговори с представители на концесионера и да ги убеди да продължат да предоставят услугата до избор на нов оператор на хигиенната баня, така че симитличани да не останат без душовете с минерална вода. Те дадоха и съгласие Апостолов да проведе публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем за срок от 10 години на двуетажната баня, чиято застроена площ е 365 кв.м. Началната годишна наемна тръжна цена е определена на 24 000 лева без ДДС. Само размерът на депозита за участие в търга е 10 000 лева.

Бъдещият наемател ще плаща по 2400 лв. месечен наем само за банята, защото междувременно бе изготвен подробен устройствен план от община Симитли, който раздели имота на три отделни парцела – един под сградата и други два, които ще бъдат използвани за мероприятия на община Симитли.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене