Без категория

Нов избирателен кодекс, нови правила за гласуване

DSC_0848

На пресконференция в областната администрация днес  бяха представени членовете на Районната избирателна комисия.  За председател на избирателната комисия е избрана Илияна Спасова, заместник председатели Йордан Симонски и Янко Иванов. РИК стъпи в правомощия на 4 април 2014г. и има 19 членове, с един повече от миналата година, поради измененията в Избирателния кодекс.

И тази година комисията ще се помещава в залата на КНСБ, която се намира на третия етаж, стая 32. Днес ще се проведе първото заседания, на което ще бъде определено работното време на комисията, правилата за провеждане на редовните заседания и ще бъде избран говорител. В сайта на областната администрация вече има активна секция ЕВРО ИЗБОРИ 2014г., на която ще бъдат публикувани всички решения на комисията, протоколите от заседанията , дневният ред на комисията, както и електронен регистър на постъпилите жалби.

Тази година има и нов Изборен кодекс, което прави изборите не много леки и от тази гледна точка, поради факта, че гражданите ще се запознават тепърва с новите правила за гласуване. Ще бъде въведено експериментално машинно гласуване, което все още не се знае дали ще го има и в Благоевград.Комисията още не е определила колко ще бъдат избирателните секции.

На въпрос как са разпределени по партии членовете на комисията, Илияна Спасова отговори, че тук вече не става въпрос за партии, а за един независим орган, който трябва да си свърши работата както трябва.

Заседанията на комисията ще бъдат, както и досега във вторник и четвъртък, което днес с изрично решение ще трябва да бъде прието.

DSC_0843

DSC_0845

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене