Децата и птиците

С различни и интересни за децата прояви в Гоце Делчев беше отбелязан 22 април – Денят на планетата Земя. Съботният ден ще остане  незабравим с представителната изява по проект „Твоят час“ с първокласниците от  I а клас при Първо основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“ с класен ръководител Мария Мавродиева и техните родители.

Темата на изявата на клуб „С компас и раница“ беше „Защита на щъркеловите гнезда“. Организирано беше практическо занятие  на терен под ръководството на председателя на Сдружението  за защита на птиците Димитър Попов и родителите на децата. Те се запознаха със защитените щъркеловите гнезда в гр. Гоце Делчев, които са четири на брой и поеха шефство за защита на щъркеловото гнездо на улица „Мидия“.

Пътуването до с. Копривлен и с. Баничан  събуди желанието на децата да бъдат част от активните бъдещи природозащитници. В с.Копривлен те видяха гнездото с платформата. Разбраха, че през последните 30-тина години все повече щъркелови гнезда се оказват на електрически стълбове. Това ги излага на смъртен риск или често  пречи на двойката щъркели и малките щъркелчета в гнездото. От преди две десетилития обаче БДЗП се е погрижило за спасяване на обречени гнезда със специални платформи, каквато видяха на гнездото в с. Копривлен .

Семейство Сохулови почерпиха учениците, проявили интерес към първата платформа в региона, на която са инициатори. Изключително интересна част от занятието бяха гнездата в с.Баничан, които са 12 на брой. Учениците и техните родители видяха гнездото, което е под постоянно видеонаблюдение, поставено по инициатива на читалище „Изгрев“ в с.Баничан. Румяна Джибова- секретар на читалището, която е и от инициаторите на видеонаблюдението на гнездото също дойде да види любознателните ученици и родителите им. Да се видят щъркели през пролетта на живо и в Деня на планетата Земя е истинска радост, каквато изпитаха първокласниците в този съботен ден.

ХРОНИКА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене