Сюнетчия от Айтос обряза над 80 момченца в джамията на ромската махала в Гоце Делчев

Над 80 момченца на родители мюсюлмани от целия Гоцеделчевски регион бяха обрязани днес в джамията на ромския квартал на Гоце Делчев навръх християнския празник Томина неделя, която според библията и християнството слага край на великденския празничен цикъл.

Днешният сюнет, който бе организиран от джамийското настоятелство, също бе по повод завършването на празничния за мюсюлманите месец април, посветен на рождението на пророка Мохамед.

“Всяка година през месец април, в който е роден нашият пророк Мохамед, в цялата страна мюсюлманите организират различни мероприятия. Като завършек на тези празници днес тук се провежда последната проява. От местното джамийско настоятелство решиха то да премине със сюнет, мюсиза и веселие“, коментира за ИНФОМРЕЖА районният мюфтия Айдън Мохамед.

Празничният ден започна с лекция на площада пред джамията в квартала пред множество събрали се хора, която премина под мотото „Учете се от люлката до  гроба“ и обща молитва. Гости на събитието бяха заместник-главният мюфтия Бирали Бирали, наместник-мюфтията Али Ходжа, имами и представители на джамийски настоятелства от региона.

За спазването на реда при обрязването на децата отговаряше Сабри Ковачев – секретар касиер на джамийското настоятелство. По предварително изготвен списък той пропускаше децата с родителите им в стаята, където работеше сюнетчията от Айтос и негов помощник.

Повечето момченца, които днес бяха обрязани, бяха местни, но имаше и много доведени от Рибново, Дебрен, Корница, Лъжница и други населени места в Гоцеделчевско.

Сюнетът бе извършен с лазер, по напълно безкръвен начин, но въпреки това много майки, баби и дядовци не можаха да сдържат сълзите си заради плача на децата.

Организаторите коментираха, че таксата, която са платили семействата, дошли да обрежат децата си, е 40 лева, като 30 лева са за разходи и хонорар на сюнетчията, а останалите 10 лева остават за покриване на разходите по ремонта на джамията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене