Убиец получи литературна награда за криминалния си роман

книга

44-годишният Аларик Хънт, който излежава присъда за убийство в затвора на Южна Каролина, получи литературната наградаThe Private Eye Writers of America за криминалния си роман „Cuts Through Bone”. За това съобщава в. „Ню Йорк таймс“.

Американецът работил девет месеца над романа, действието в който се развива в Ню Йорк. Писателят, който не е излизал от затвора от 19-годишната си възраст и никога не е бил в Ню Йорк, се информирал за града от стари снимки, от сериала „Закон и ред“ и от различни романи. Критиците отбелязват, че неговите герои – американски детектив и неговата млада помощница от Пуерто Рико, които се опитват да оправдаят несправедливо обвинен ветеран от войната, са изключително правдоподобни.

Затворникът започва да пише романа, след като през 2007 г. прочита в пресата за наградата The Private Eye Writers of America – конкурс за непубликувани криминални романи за частни детективи, организиран от издателска къща Minotaur Books. Хънт, който по онова време бил затънал в дългове, разбрал, че участието в конкурса е безплатно, а победата му гарантира 10 хиляди долара и договор за книга.

Хънт е почитател на Ърнест Хемингуей, чиито трудове прочел за първи път в затвора. Там той се запознал и с работите на редица гръцки и римски философи и обикнал научната фантастика. Вдъхновен от прочетеното, той започнал да пише собствени разкази. Досега нито един от тях не е бил публикуван, а през 2001 г. затворникът спира да праща произведенията си на издатели, тъй като не му достигат пари за пощенски разходи.

Аларик Хънт е осъден през 1988 г. Съдът го признава за виновен в убийство, палеж и грабеж и го осъжда на доживотен затвор. Той ще може да обжалва присъдата чак след пет години.

www.manager.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене