141 години от Априлското въстание отбелязват в Кюстендил

Днес от 11.00 часа с поднасяне на венци и цветя на паметника Булаир в центъра на Кюстендил ще бъдат отбелязани 141 години от Априлското въстание.

В тази връзка от днес до 22-ри април в Регионален исторически музей, Музеен детски кът при зала „Асклепий“ от 14. 00 до 18. 00 часа се организира Музейна работилница за деца.

В нея ще се изработват въстанически знамена. Желаещите деца ще имат възможност да направят копие на едно от знамената на Априслкото въстание. Входната такса е 2.00 лева.

Априлското въстание от 1876 година е въоръжено въстание на българите в Османската империя. Избухва преждевременно на 20 април по стар стил в Копривщица и е организирано от Гюргевския революционен комитет.

Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днешните оценки са, че въстанието, макар и незавършило с военен успех, постига друга своя основна цел – политическата, тъй като народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и особено в Русия.

INFOMREJA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене