Без категория

4000 души на война срещу строеж на ВЕЦ над с. Брезница

възрастни

Война ще стане, но няма да допуснем да се построи ВЕЦ на река Глоговица. 4000 жители на Брезница ще се вдигнат като един, с жива верига няма да позволят това да се случи. С тези силни думи кметът на гоцеделчевското село Иса Сакали увери, че местните хора са против строителството на водноелектрическа централа над селището.

Инвестиционното намерение е факт, то предвижда да се осигури за бъдещия обект дебит на вода от 200 литра в секунда. Умишлено е завишен дебитът, който реално е не повече от 100 литра в секунда, за да им се разреши от компетентните органи строителството, твърдят брезничани. десетки жалби вече са подадени в кметството на селото. До 24 април е срокът, в който могат да се правят възражения по проекта, уточни селският управник. Жалбите ще бъдат внесени в община Гоце Делчев, в областната управа в Благоевград, в РИОСВ и всички отговорни институции. През лятото водата от река Глоговица не достига дори за поливните нужди на земеделците, които отглеждат зеленчукови градини и обработват тютюневи ниви. „Реката по-скоро прилича на вада, направят ли ВЕЦ на нея, ще пресъхне, няма да има капка за земеделските стопани. Тази вода спасява хляба на стотици жители на Брезница. Инвеститор е фирма „Сокето“ ЕООД, а неин управител е Саид Юсуф, 22-23 г. местен младеж, който е студент в Югозападния университет в Благоевград“, казват жители на населеното място. Според някои зад инвестиционното намерение стои бившият зам.-областен управител Ариф Мустакли, който действа чрез подставени лица. „Нямам нищо общо, не бива да свързват името ми с този проект да изграждане на ВЕЦ“, лаконичен бе Мустакли.

В Брезница са категорични, че няма да дадат да им отнемат и малкото поливна вода, която ползват за нивите и градините си,.Вземат ли водата за ВЕЦ-а, то имотите ни ще се превърнат в пущинаци, твърдят те.

standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене