Многопрофилната болница за активно лечение в Гоце Делчев ще получи допълнително финансиране от държавата в размер на 144 000 лева

Многопрофилната болница за активно лечение в Гоце Делчев ще получи допълнително финансиране от държавата в размер на 144 000 лева. Това каза за Радио „Фокус“ –Пирин Владимир Москов, кмет на Община Гоце Делчев. По думите му това е допълнителна подкрепа от държавата, допълнително финансиране като бонуси, предвидени за отдалечени труднодостъпни райони.

Кметът поясни, че договорът е подписан с Министерство на здравеопазването, като средствата ще бъдат изплатени на 4 пъти – на всяко тримесечие. „Сумата е предвидена за подпомагане дейността на болницата и в сравнение с миналата година, тя е с 10 000 лева повече. Това е една добра сума, която ще подпомогне лечебната дейност и финансирането на извънклиничните пътеки на болницата, което ще даде допълнителна стабилност“, подчерта Москов.

Той допълни, че е одобрен и проект за финансиране доизграждането на надстройка, която да осигури достъпна среда за възрастни хора с умствена изостаналост в Гоце Делчев. „ Стойността на проекта е 179 842 лева, от които 122 000 са от Министерство на труда и социалната политика, останалите 57 000 лева са финансиране от общинския бюджет.

Това е проект за център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с умствена изостаналост. Той е от важните центрове. Ще бъде изграден асансьор, също така ще бъдат допълнително пристроени стаи, които ще бъдат оборудвани“, каза Москов. По думите му това са допълнителни сервизни помещения, чрез които ще се даде възможност за допълнителна услуга за хората, които ползват центъра.

Той допълни, че в същата сграда е и центърът за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменция, така че ще се даде възможност за по-качествено обслужване на хората, които са с проблеми, като поясни, че и двата центъра са с по 14 места. Кметът подчерта, че стратегическа задача на Общината е осигуряване на добри условия за грижа за хората със здравословни и други проблеми. „Строителството ще приключи в края на календарната 2017 година.

Одобрен е проекта, подписали сме договор с Министерството на труда и социалната политика. В момента върви процедура за определяне на изпълнител. Смятам, че до лятото ще бъдем  готови  и ще предоставим тази нова услуга на хората с проблеми“, посочи още кметът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене