Отрязаха 2/3 от бюджета на Рилския манастир

Субсидията за Рилската света обител е съкратена драстично, оплака се пред Радио „Фокус“ Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител.

„Имаме големи затруднения по тазгодишния бюджет – субсидията за Рилската света обител е съкратена с две трети по неизвестни за нас причини. Знаем, че остатъкът от тези средства е разпределен за други манастири. Но от всички тях само Рилски манастир е паметник на културата не само от национално значение, но и от световно значение към ЮНЕСКО. Създалата се ситуация ще ни създаде големи трудности“, подчерта епископ Евлогий.

По думите му, надеждата остава, че управниците ще преосмислят своите решения, защото дори през турското робство тогавашната власт е успяла след пожара от 1833 година на 13 януари за няколко месеца да издаде съответното решение за възстановяване на манастира и то в по-голям мащаб.

„Сега всяко едно разрешение дълги периоди от време минават докато го получим, да не говорим за средствата. Така че има на какво да се учим от историята, от миналото и това да ни прави по-мъдри и по-големи българи“, каза игумен Евлогий.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене