Деца и възрастни минаха под плащеница и се помолиха в Симитли

Миряни от Симитли се стекоха в църквата „Рождество на Пресвета Богородица” на днешния Разпети петък. От сутринта всички храмове в симитлийско бяха пълни с желаещи да минат под плащеница и да се помолят за здраве и благоденствие. Според представите на мнозина минаването под масата се прави за здраве, късмет и опрощаване на греховете.

Много семейства заедно с децата си, бяха дошли в храма, за да се поклонят и да се помолят в днешния ден. Десетки вече боядисани яйца бяха поставени около иконите на Божия син.

Днес е най-тъжният, най-тежкият ден. Черен, мрачен, потресаващ е денят, в който Божият син умрял, разпънат на кръст като най-позорен разбойник. На Велики петък бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете е Неговото опело.

Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие (дори вода).

Пред олтара на всяка черква се изнася кръста, а пред него върху масата се постила плащеницата. Богомолците минават под нея, целуват кръста в израз на скръбта и разкаянието си. В храма в Симитли тече „Опелото Христово”, а в късните часове преди 24:00 часа, миряните ще обиколят църквата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене