Connect with us

Култура

Благоевград посрещна новата книга на Валентин Караманчев

Published

on

В Благоевград бе представена новата книга на Валентин Караманчев – „Патила и страдалчества на книги и люде“, изключително ценно издание, съдържащо разкази за автентични срещи и разговори с цяла палитра личности. В залата на читалище „Никола Вапцаров“  Красимира Кацарска въведе почитателите на писателя в дебрите на последното му произведение.

40 години този мъж работи като вестникар и издател. Дълги години е на върха на един огромен отрасъл в народното стопанство – книгоиздаване, полиграфия, книгоразпространение, грижеше се за материалното и финансовото му осигуряване. Тридесетина хиляди работници, служители, редактори. Неизброими са книгите, минали през ръцете му. Пръв ги е държал в дланите си като хляб, току-що изваден от пещта.

Определя себе си като читател по биография. Не казва, че е щастлив писател. Варди се от големи думи, а има основание да е такъв. Стига му „Черешова задушница”,  а към нея е прибавил още значими заглавия.

ВАЛЕНТИН КАРАМАНЧЕВ. „Патила и страдалчества на книги и люде“ на ИК „Синева“. Потърсете тази книга. Голяма е и се чете дълго. С деликатността на голям ерудит и познавач на българската литература и световните критерии, видял отвътре сложните отношения на власт и култура, авторът не ни оставя равнодушни. Железните факти, на които се опира, може и да разклатят някои митове, отдавна пуснали корен в общественото съзнание. Книга за любознателни и книголюбци, от която има какво да се научи.

Заглавието казва какво ви очаква.

Валентин Караманчев, един от малцината в наши дни живи класици на българската литература. Роден е на 06.02.1932 г. в гр.Гоце Делчев. Автор е на книгите: „Мървашки песнивец“ – 1981 г., „Черешова задушница“ – 1986 г., „Елен от Велика гора“ – 1996 г., „Въздаяние“ – 2004 г. През 1990 година се установява в родното място на жена си – село Хърсово, Санданско. Премества се в подножието на Пирин и Алиботуш, по негово твърдение, „…за да не гладува душата ми“.

От 1956 до 1990 г. Караманчев работи като журналист във в. „Народна младеж“ – окръжен кореспондент, зам. главен редактор, главен редактор. Във в. „Работническо дело“ е бил първи зам. главен редактор, директор на издателство „Народна младеж“ и на Партиздат, генерален директор на ДСО „Книгоиздаване“ и председател на Държавно творческо и стопанско обединение „Българска книга и печат“.

На обложката на тази книга има списък на имената на лицата, които ще срещнем на нейните 525 страници, подредени по азбучен ред – общо 110 от Алек Попов до Цола Драгойчева. След нейното име е добавено „и др.“ 

 

Автор: Бойка АСИОВА, E79 News

Култура

С шоу спектакъл започна Националният студентски фестивал на изкуствата в ЮЗУ

Published

on

С шоу спектакъла „Лицата на таланта“ бе поставено началото на четиринадесетото издание на Националния студентски фестивал на изкуствата, организиран от Факултета по изкуствата.

Най-мащабното студентско арт събитие, което е посветено на 45-годишнината от основаването на Югозападния университет „Неофит Рилски“, бе открито от артистичния директор на фестивала проф. д-р Емил Куков.

„Любовта към изкуството в различните му форми не позволи на разрастващата се Ковид пандемия да попречи на младите колеги да мечтаят, да творят и да развиват своите дарби“, каза проф. Куков. Той отбеляза, че фестивалът предоставя модерно оборудвани сцени, концертни зали, изложбени площи, модни подиуми, телевизионно и звукозаписно студио, създаващи възможности за реализация на младите таланти.

„С подкрепата на ректорското ръководство Факултетът по изкуствата придоби съвременна база, която създаде необходимата база за обучение на студентите“, каза още проф. Куков.

Приветствия към участниците във фестивала отправиха заместник-ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д.изк. Йордан Гошев и деканът на Факултета по изкуствата проф. д.н. Васил Марков.

Проф. Гошев пожела на студентите да бъдат себе си и да показват най-доброто, защото това е началото на техния успешен професионален път.

„Гордост е, че нашата образователна институция се превръща в център на художественотворческия живот“, каза проф. Марков. Той подчерта радостта си, че въпреки трудната ситуация през последните две години, Факултетът по изкуствата поддържа художественотворческия живот на младите хора и техните изяви.

Забавният шоу спектакъл стартира с изпълнение на вокална група „Песнопойци“ към Югозападния университет „Неофит Рилски“. Студентите от специалностите „Изпълнителско изкуство“ и „Педагогика на музикалното изкуство“ с ръководител доц. д-р Бинка Добрева представиха „Тръгнала е малка мома“ и „Закъсняла е Лалица“.

Програмата продължи с изпълнение на първокурсничката в специалност „Съвременна хореография“ Мария Влахова, която представи „Ще се върна към началото“.

Публиката имаше възможност да чуе песен от Добруджа в изпълнение на Нели Николова, студентка в първи курс, специалност „Изпълнителско изкуство“.

Спектакълът завърши с „Оживелите вълшебства“ – танц от мюзикъла „Красавицата и звярът“ по хореография на Виктория Бояджиева.

Програмата на фестивала продължава с изложба конкурс – живопис, графика, скулптура, дизайн и декоративни изкуства с участието на студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“, Националната художествена академия – София, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски“, ПУ „Паисий Хилендарски“ и Тракийския университет – Стара Загора.

Continue Reading

Култура

Кметът Илко Стоянов награди трима художници

Published

on

Обща изложба на 30 автори бе открита в Градската художествена галерия в Благоевград.

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов поздрави творците и връчи награди на трима автори – Галина Левашка, Димка Ставрева и Пламен Ковачев.

Призьорите са определени от жури в състав: Пламен Бонев, Христо Шапкаров и Иван Милушев.

Continue Reading

Култура

Фотоизложба за живота на хората в община Симитли

Published

on

В изложбената зала на Народно читалище „Св. Климент Охридски“ в град Симитли е открита фотоизложба, представяща моменти от живота на хората в общината. В експозицията са включени 50 снимки, отразяващи бита и културата на жителите на град Симитли и малките населени места.

Изложбата показва делника и празника на населението, разказва чрез фотографиите за традициите и обичаите, за спорта и културата, за всичко онова, което сплотява различните етноси и култури, живеещи на територията на община Симитли.

Фотоизложбата е организирана от Община Симитли по проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Проектът е съобразен с основната визия в политиката на община Симитли – за подобряване на жизнената среда и повишаване европейското самочувствие на гражданите.

pirinsko.com

Continue Reading

Култура

Обща художествена изложба се открива в Благоевград в деня на Свети Лука – покровител на художниците

Published

on

На 18.10.2021 г., от 18:00 часа, в Градската художествена галерия в Благоевград ще се открие обща художествена изложба на 30 автори, които  ще покажат живопис, графика, приложно изкуство, скулптура.      Изложбата има конкурсен характер. Наградите са осигурени от Община Благоевград, а призьорите са определени от тричленно жури.  Кои ще бъдат наградени ще стане ясно на откриването на изложбата.

Експозицията се открива  в деня на Свети Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони – на Св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на Светите апостоли Петър и Павел. По този начин Св.Лука сложил началото на църковната иконопис.

 

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ