Русия предупреди САЩ повече да не си позволяват удари в Сирия

Русия предупреди САЩ да не предприемат нови ракетни удари срещу Сирия. За това настояха от Генералния щаб на руската армия, цитирани от руски медии

Според ген.-полк. Сергей Рудской екстремисти подготвят провокации срещу сирийското правителство.

„Екстремисти доставят токсични химикали в Хан Шейхун, военновъздушната база Джира, Източна Гута и западно от Алепо“, изтъкнаха от руския Генерален щаб и допълниха, че целта на тези действия била да се изфабрикува още един предлог за обвиняване на сирийското правителство, че използва химически оръжия и за предизвикване на нови американски удари.

„Ние настояваме за щателно разследване на предполагаемата химическа атака на сирийска авиация срещу град Хай Шейхун“, допълни Рудской.

На 4 април при инцидент с химически оръжия в сирийската провинция Идлиб загинаха близо 90 души и пострадаха още около 200 цивилни. Сирийската опозиция, както и редица западни страни, обвиниха сирийските правителствени войски, че са извършили атаката, докато Дамаск отхвърли тези обвинения, твърдейки, че не разполага с химически оръжия.

Според руското военно министерство при въздушен удар близо до Хан Шейхун от страна на сирийските военновъздушни сили е бил ударен склад за боеприпаси на терористите, в които е имало и химически оръжия. Руснаците призоваха Съвета за сигурност на ООН да извърши истинско разследване на инцидента.

Инцидентът беше използван като предлог за американския ракетен удар срещу сирийска военновъздушна база.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене