Институции и родители с дискусия в Абланица на тема „Да предпазим децата от пороците на времето“

По инициатива на ръководството на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – с. Абланица и директора на школото Мемед Имамов бе проведена поредната разширена родителска среща в салона на читалище „Просвета“, на която присъстваха и всички отговорни институции и много родители. Мотото на дискусията бе „Да предпазим децата от пороците на времето!“.

На срещата присъстваха ученици от VІІ, VІІІ, ІХ и Х клас, както и родители на ученици от І – ХІІ клас.

„Поредната за тази година родителска среща бе предизвикана от общото желание за информираност на обществото и най-вече родителите за пороците и негативните явления, които ежедневно дебнат нашите деца. Освен това поканихме представители на различните и отговорни институции с ясното съзнание, че трябва да се познаваме с тях и да поддържаме връзки относно наболелите проблеми в училищата, които вече хич не са малко“, сподели една от организаторките на форума Илвие Кокударева, която освен педагогически съветник в училището в Абланица е и общински съветник в местния парламент в Хаджидимово.

Тя и нейните колеги, както и директорът Мехмед Имамов са категорични, че училището, семейството и обществото са отговорни за живота, здравето и възпитанието на подрастващите и че такива съвместни мероприятия между ученици, родители, учители и обществени институции показват, че могат да си бъдат полезни взаимно по тази така важна тема.

Педагогическият съветник Илвие Кокударева и всички учители и родители коментираха на срещата, че наистина темата за злоупотребата с наркотични вещества, алкохол и други е тема табу за голяма част от хората, които не са се сблъсквали с пагубното въздействие на енергийните напитки, алкохола, тютюнопушенето и различните видове наркотици.

Те се съгласиха с факта, че въпреки че на пръв поглед някои от тях като енергийните напитки, тютюнопушенето и алкохола да изглеждат безобидни, могат да доведат до сериозни последствия.

Лиричното въведение в темата, която бе изключително полезна за всички присъстващи, направи единадесетокласничката Мейче Бабучева. Тя рецитира разтърсващото стихотворение «Изкуство против дрогата», с което докосна сърцата на всички.

Гост на разширената родителска среща в Абланица беше и д-р Теменужка Любенова – председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград, която е стара и любима познайница на ученици и учители от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ от предишни подобни мероприятия.

Теменужка Любенова, с безспорната си вещина по темата, запозна родители, ученици и гостите в залата с последствията от страшните пороци, по които вече се подвеждат не само подрастващи, но и много възрастни.

Показаните видеофилми с опасните последствия от употребата на „безобидни“ според младежите цигари, хапчета и напитки накараха присъстващите в залата да се замислят сериозно. За по-голямата част от аудиторията се оказа изненадваща изнесената информация и за вредното въздействие на така разпространените вече в заведения и домашни условия наргилета.

Съдия д-р Мария Карагьозова и имамът на селото Шукри Хане акцентираха в изказванията си върху ролята на родителите и домашното възпитание, без да бъде пренебрегната и отговорността на българските институции.

Председателят на Ученическия парламент Еляса Хасан се обърна към своите връстници, родителите, учителите и представителите на институциите с призива „Нека не се оставяме на изкушенията и пороците на времето и се предпазим от тях! Да си подадем ръка в нелеката човешка борба!“.

Директорът на гимназията в Абланица Мехмед Имамов, който е и председател на Общинския съвет в Хаджидимово, финализира интересната среща с нескрита загриженост и тревога. Той отправи апел към всички родители за по-отговорно отношение към здравето и живота на децата, като заяви: „Децата са нашата болка и радост. Те са смисълът на човешкото съществуване!“.

Сред официални гости на срещата освен д-р Теменужка Любенова, съдия Мария Карагьозова и имамът на селото Шукри Хане бяха също и Магдалена Рахова – секретар в ОбНВ; Димитър Баханов – зам.-кмет на община Хаджидимово и председател на МКБППМН; Адем Арнаудов – кмет на село Абланица, Ангелина Матеева – секретар на МКБППМН в община Хаджидимово; Ина Бойчева – младши експерт в отдел „Образование и култура“ в общината, и представители на Районното полицейско управление.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене