Една трогателна история в Югозапада! Куче 2 г. чака в двора починалата си стопанка

Домашният любимец на починалата преди близо две години уредничка на галерия „Джамията“ в Дупница Божура Кацарова –  кучето  Джеки, все още не може да прежали загубата на стопанката си и продължава да я чака в двора на къщата й. Приживе Божура намерила Джеки на улицата още като малко пале го занесла го вкъщи и се грижела за него в продължение на 6 г. След като тя напусна този свят през юли 2015 г., кучето останало да живее в двора на празната къща. Съседи разказаха, че в първите дни след смъртта на стопанката си то виело и не искало да се храни. И до момента, вече почти две години, не е напускало двора. Състрадателни комшии го хранят, за да не умре от глад. Те не могат да се начудят на предаността на Джеки към Божура. Бившатга уредничка на галерията има един син, който след смъртта й отиде да живее при роднини в София, и къщата остана празна.

Ветеринарят д-р Първан Дангов заяви по повод привързаността на кучетата към стопаните им: „Кучетата се привързват към човека, но те смятат дома и двора на къщата за собствена територия и не я напускат“.

Историята поразително прилича на тази с кучето Хачико, която датира от 20-те години на XX век, когато един професор в земеделския факултет на университета в Токио го осиновява. Кучето е от породата Акита и е родено във ферма, близо до град Одате, префектурата Акита (Япония).
В Япония Хачико е национален герой заради забележителната си вярност, която демонстрира пред своя собственик, и която продължава почти 9 години след смъртта му. Бе направен и филм по действителната история, а главната роля на професора бе изиграна от Ричард Гиър.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене