Connect with us

Култура

Анонимен дари неизвестна досега икона на Димитър Молеров на църквата „Св. Троица“ в Банско!

Published

on

Калин КАЛИНОВ
Неизвестна досега икона на Молерите бе дарена месец преди Великден на църквата „Св. Троица“ в Банско. Тя е изображение на св. Йоан Кръстител и е рисувана през XVIII век от сина на Тома Вишанов – Димитър. Правена е върху дърво с размери 30 на 40 см и цветовете й са изключително запазени.
Уникатът се появи в града благодарение на сдружението на банскалиите, живеещи в София – „Добра среща“, и един от членовете му. Дарителят, който пожела анонимност,
УВЕРЯВА, ЧЕ Е ОРИГИНАЛ.
Същото смята и отец Георги Касапинов. Той разкри, че иконата била намерена от банскалията случайно в малка софийска черква, където свещеникът искал да я изхвърли, защото била проядена от дървояд. Нашенецът веднага разпознал Молера и я донесъл в „Св. Троица“, а от своя страна отец Касапинов я предал на музея за анализ и реставрация.
На този етап се очаква невижданият лик на св. Йоан Кръстител да стане част от Иконната изложба. „Добра среща“ и новосъздаденият „Спортен клуб на ветераните – Банско“ обаче имат идея да вдигнат параклис върху стари основи в местността Св. Иван и там да бъде истинският дом и място за поклонение на безценната придобивка. Те се надяват градежът на храма да започне още тази пролет.
Димитър Молеров, известен и като Митър Молера Зограф (1780 – 1853), е най-продуктивният представител на Банската художествена школа, основана от баща му и превърнала се в едно от най-ярките явления в историята на българската култура в края на XVIII и началото на XIX век. Той е известен с това, че с течение на времето изоставя стила на зографисване на Тома Вишанов и разработва свой, по-близък до светогорската религиозна живопис. Оставените в наследство множество икони и стенописи говорят, че е притежавал големи технически познания, рисувал е с внимание към формите и богатството на колорита. Според някои сведения е пътувал и работел на остров Крит, в Солун, Шкодра, Албания и Белград, където е бил придворен художник на сръбския княз Милош Обренович. Негови са много от иконите в „Св. Троица“, както и в Рилския манастир.

Култура

Баба Илинка Узунова от Баничан удари 90 –те, от НЧ „Възраждане“ й връчиха грамота „Почитен член“, а родата и приятели спретнаха незабравим празник

Published

on

90 годишен юбилей отпразнува баба Илинка Узунова от гоцеделчевското село Баничан, която е с голям принос към читалищната дейност в селото за опазване и предаване на много песни и стари обичаи.

Дъщерите й, внуците, правнуците и поколения от нейния род също са станали през годините приемници на уменията и знанията на възрастната жена, които те също  пазят и ще предават на бъдещите поколения на Баничан.

По случай 90-я рожден ден на баба Илинка, нейните дъщери,  внуци и правнуци организираха истински празник и заедно с роднини и приятели отпразнуваха подобаващо юбилея ѝ.

Особен дял в празненството имаха самодейците от  НЧ ,, Възраждане ‘’. Те връчиха на баба Илинка заслужена грамота, с която я направиха „Почитен член“ на НЧ“ Възраждане“ село Баничан.

Своята признателност, почит и поздравления към рожденичката, самодейците изразиха и с кратка програма от стари Баничански песни като й пожелаха да бъде жива и здрава още дълги години, и да се радва и на пра-пра внуци.

Continue Reading

Култура

С невероятно красив и весел есенен кът на плодородието НЧ “Искра-1924” Гърмен, изненада гърменци и гостите на общината

Published

on

С невероятно красив и весел есенен кът на плодородието НЧ “Искра-1924 Гърмен, изненада гърменци и гостите на общината,

Делян Тошев, предостави 200 килограмовата тиква, отгледана от него

Творческа работилници посветена на Златната и плодородна есен организираха в петък от местното НЧ “Искра-1924” с. Гърмен, с която подариха емоция и позитивна енергия на всички местни жители и гости с  пъстротата и изобилието на златната есен.

Резултата от невероятните хрумвания на ентусиастите в творческата работилница е повече от уникален, а посланието към местните жители и гостите на Гърмен е есента на всички да е “шарена, споделена, благодатна и благословена“.

Благодарности от сърце получи и Делян Тошев, който предостави за уникалния есенен кът на плодородието в Гърмен  200 килограмовата тиква, отгледана от него!

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ