Община Банско бе обявена за третата най-прозрачна община в БЪЛГАРИЯ ЗА 2014 г.

Община Банско

На трето място сред българските общини и на шесто място сред всички институции, представляващи изпълнителната власт в страната, община Банско бе оценена като публична институция с изключително високо ниво на прозрачност в работата си.

Проучването, оценило прозрачността на българските институции за 2014 година, се  провежда ежегодно от Програма „Достъп до информация” от 2006 година насам. То е изготвено в периода 3 февруари – 3 март 2014 г. на база прегледа и оценката на 534 страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публичноправни субекти, задължени да предоставят информация, както и независими органи на власт.

Целта на проучването е да се оцени как властовите органи изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. Нивото на прозрачност тази година е оценявано с точки по 75 индикатора за общините.

Община Банско е оценена със 79,4 % общ коефициент в сравнителния рейтинг на доклада, като изпреварва над 500 публични институции, сред които и над 250 общини, включени в изследването.

„Радвам се на обективната оценка, направена от Фондация „Програма достъп до информация”. Тя е важен атестат за нашата работа по отношение постигането на прозрачност и достъпност до дейността на администрацията. Фактът, че от 2012 година насам община Банско постига ръст в показателите за прозрачност от 38 % на близо 80 %, е достатъчно красноречив за нашата откритост към обществото. Ще продължим да работим в тази посока и вярвам, че през следващата година можем да бъдем и на челно място” коментира доклада кметът Георги Икономов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене