Тайнствени екопътеки привличат наши и чужди туристи в община Белица

Община Белица е не път да се превърне в истинска туристическа дестинация за пешеходен туризъм. Усилията на кметското ръководство дават резултат, тъй като все повече туристи от страната и чужбина избират планинското градче за своите ваканции. В последните години е изградена необходимата инфраструктура, за да може всички посетители да опознаят съществуващите екосистеми и биоразнообразието в региона.

За любителите на планините и на планинските преходи бяха маркирани и изградени 6 пешеходни екопътеки в Рила планина. През октомври 2013 г. пък бе положено началото на проекта „Подобряване на качестото и достъпността до природните атракции в община Белица и Македонска Каменица“, по който в пределите на общината ще бъдат изградени още 4 екопътеки. През 2015 г. два от тези маршрути бяха направени. По този начин в района на Белица могат да се ползват 8 различни трасета, в които любителите на хубавата природа могат да се разхождат.

Най-предпочитана е екопътека „Храмът на вечността”, където в продължение на милиони години природата е творила неповторимия горски свят – бук, обикновена ела, бяла мура, смърч, горун и благун.

Екопътека „Очарованието на торфищата” разкрива тайните на най-интересните влажни зони, в която с времето езерото се е превърнало в гора.

Други тайнства разкрива маршрутът „Следите на ледника”, който започва при хижа „Семково“, преминава през смесена гора от бял бор и смърч, а след навлизането си в Национален парк „Рила“ се движи през мурови съобщества. През лятото тук могат да се видят лечебната иглика, жълтият кантарион, зеленоцветеният напръстник, същинското еньовче, салисбургската очанка, теснолистната върбовка.

Чужденци изучават и магията на екопътеките „Властелинът на планините”, „Пазителката на живота”, „Летящите цветя” и „Синево-парк за танцуващи мечки”.

„За нас туризмът е приоритет, защото това е ниша, която може да дава препитание на местните жители“, убеден е кметът на община Белица Радослав Ревански.

Другият приоритет пред градоначалника и неговия екип е възраждането на курортната местност „Семково“ и превръщането й в любимо място за наши и чужди туристи.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене