Рекултивират старо депо за отпадъци в Разлог

Община Разлог има намерение да рекултивира съществуващото общинско депо за неопасни отпадъци. От кметството уведомиха засегнатото население за проекта си, становища могат да се подават от 30 март до 14 април в стая 202 в сградата на общината.

Площадката на депото обхваща площ от 36.815 дка, целият имот е ограден. Отпадъците на депото са разположени върху левия скат и дъното на сухо дере, което зауства в река Седръч. По този начин те възпрепятстват повърхностния отток. Депото е изградено по проект върху корекция на дерето, то не разполага с долен изолационен екран за недопускане проникване на замърсители в подземните води, система за събиране и третиране на инфилтрата, мониторингова система,  приемна зона и съоръжения за проверка на количеството и вида на отпадъците, подходящи битови условия за персонала. Уплътняването на отпадъците се извършва с малък булдозер. Освен това няма налични проекти за експлоатация и рекултивация на депото.

Предвижда се преместване (изкопи, транспорт и насипи с уплътняване) на отпадъци в границите на имота, изграждане на пет опорни насипни диги, изграждане на дренаж, техническа рекултивация на повърхността на отпадъците. Ще се направи газов дренаж, отводнителни канавки, нови съоръжения  на входа и изхода на тръбната корекция на дерето, мониторингова система за подземни води и топографията на депото. Ще си извърши биологична рекултивация върху площ от 41.692 дка. Причината за действията на общината е, че депото не отговаря на техническите, експлоатационните и санитарните изисквания за опазване на околната среда и водите. По този начин обектът е предпоставка за увреждане на здравето на населението и работещите в него и за замърсяване на въздуха, почвите и водите.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене