Десетки хотели в Банско хлопнаха кепенци, персоналът поема към морето

Десетки хотели в Банско спряха работа и с това поставят края на зимния туристически сезон. Причината е в намаляването на туристическия поток, а целта на собствениците е да пестят от заплати на персонала и разходи за ток и вода.

Хотелиери признават, че от март до ноември, когато обектите им не работят, пестят по около 300 000 лева. Някои заведения край ски пътя също вече не работят. До средата на април примерът им ще последват още хотелиери и търговци.

Персоналът се насочва към морето. Повечето отиват на родното Черноморие, но някои бармани, сервитьори и готвачи, които знаят гръцки, заминават за Гърция. Трети пък тръгват към летните курорти в Западна Европа.

Някои от собствениците обаче ще изчакат до Великден, който е на 16 април, тъй като имат групови посещения от страната и съседните страни.

Между 30% и 40% от хотелите в градчето са сезонни и затварят. През следващите месеци предстои и хотелите, които работят целогодишно, да намалят работната ръка и да освободят част от наетите служители. Причината – по-малкото клиенти от пролетта до зимата.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене