И Барс се включи в търсенето на отровата, избила куп лешояди в Кресна

Единственият действащ в страната екип за борба с отровите се e включил в търсенето на отрови в Кресненското дефиле, съобщават от сдружение „По-диви Родопи“.

Специално обученото куче Барс и неговият водач Николай Терзиев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), които помагат за опазването на лешоядите в Родопите, са пристигнали в района на Кресна заради множеството регистрирани случаи на незаконно използване на отрова през последните две седмици.

В резултат на това беше унищожена колонията от белоглави лешояди в местността. Това се случва след 15-годишни усилия за възстановяване на застрашения от изчезване и защитен от закона вид в местността. „Поредицата от инциденти през последните две седмици на практика обезсмисли труда на природозщитните организациите, които от години работят за връщането на вида в района,“ коментират от „По-диви Родопи“.

В същото време заради липса на бърза реакция от страна на отговорните институции, не е образувано разследване по случая и няма заловени виновни до момента. Днес министърът на екологията настоя пред министърът на МВР да образува бързо разследване по случая.

Следващите няколко дни екипът ще се включи активно в работата на Фонда за дивата флора и фауна, Зелени Балкани, и доброволци по издирване на отровни примамки.

Целта им ще е да помогнат за спасяването последните оцелели лешояди от колонията и за предотвратяването на по-големи щети за дивите и домашните животни.

„Днес с Барс претърсвахме района цели пет часа, допълнително затрудение създава и трудния, пресечен терен“, разказа Николай Терзиев.

Примамки са издирват на няколко места в землищата на Кресна, Стара Кресна, Ощава и Крупник, съобщиха от Фонда за дивата флора и фауна.

Водачът и кучето Барс преминаха миналата година двумесечно обучение в специална академия в Унгария. В момента това е първия и засега единствен действащ в страната екип за намиране на отровни примамки или отровени животни, обясняват от фондацията./ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене