Александър Манолев: Човек, който никога не се е ангажирал с обществени каузи, няма място в политиката

Тодор ТОДОРОВ

ВИЗИТКА

Завършва с отличие University College of London, Великобритания, специал­ност „Икономика“. Специа­лизирал е в Будапеща, в Прага и в Лондон в сферата на инвестициите и упра­влението на европейски проекти. Има дългогоди­шен професионален опит в областта на маркетинга. Заемал е ръководни по­зиции в редица компа­нии. Назначен за замест­ник-министър на туризма в правителството с минис­тър-председател Бойко Борисов. В средата на 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Семеен с две деца.

Владее английски, испански, гръцки и руски език.

– Имам усещане­то, че на­всякъде в Сандански говорят за преминала­та театрал­на поста­новка, която се реализира по Ваша по­кана. Защо решихте да я организи­рате, това не е типично съ­битие в една предизборна кампания?

– Защото мисля, че това, че сме в кампания не оз­начава, че не можем да на­правим нещо хубаво. Точно обратното. Според един аме­рикански анализатор, човек, който никога не се е анга­жирал с обществени каузи, няма място в политиката. Защото в политиката тряб­ва да се работи за общото благо и ако ти никога през живота си не си имал така­ва потребност, е странно как в един момент от живота ти тя се появява. Затова ми се иска вместо да харчим пари за много плакати и брошури, да ги дадем за неща, кои­то ще стигнат до хората. Аз не знам колко тези, които бяха в залата и се докосна­ха до този наистина уника­лен спектакъл ще гласуват за ГЕРБ или персонално за мен. Но знам, че създадохме една емоция, която ги докос­на. Това е едно уважение и събитие, с което показваме, че политика може да се пра­ви по един различен начин. Именно ефектът, който пред­извикахме ме мотивира да организираме още едно го­лямо събитие, с което фор­мално да приключим кампа­нията. В четвъртък (23 март) ще има концерт на една от най-свежите млади групи – Трио „Сопрано“, които ще из­пълнят популярни хитове от последните години. Мястото също не е избрано случай­но – ще се проведе на Епис­копската базилика, защото смятам, че това е един от символите на културно-ис­торическия туризъм не само на Сандански, но и на Бълга­рия.

– Големият български ак­тьор Николай Урумов каза много силни думи за Вас и призова хората да Ви под­крепят. Подобни думи има­ше и от състезателя Илия Царски, известният биз­несмен Стефан Шарлопов, местният мотоклуб… Сигур­но изпускам някого. Как ус­пявате да обедините толко­ва различни хора?

– Зад гърба си имам по­вече от 20 активни години в частния и публичния сек­тор. Животът ме е срещнал с много и различни хора, и с голяма част от тях сме из­градили приятелство, което през годините се е оказало много силно. Самият аз съм изненадан колко от тези хора сега излизат с името си и ме подкрепят по пътя, по който съм тръгнал. Аз съм им истински благодарен, защото голяма част от тях никога не са били активни политически и умишлено не са демонстрирали пристрас­тията си за дадена партия или политик. Тази подкрепа означава наистина много за мен. Тя ми дава вяра, че съм на прав път и ме кара всеки ден да усещам голямата от­говорност, която съм поел. Защото не трябва да разо­чаровам никой от тях. Нито близките и приятелите, нито хората, които не познавам лично, но са решили да ме подкрепят. Защото всеки глас е отговорност.

– Кои ще са основните Ви приоритети, ако Ви изберат за народен представител? ГЕРБ като цяло се ангажира със социални проекти, като че ли инфраструктурата ще остане на заден план?

– В нашия регион това не е точно така. Напротив – за населените места на юг от Кресненското дефиле е много важно да бъде макси­мално бързо завършена АМ „Струма“. Сандански и дру­гите населени места остават до голяма степен изолирани от вътрешността на Бълга­рия. Сега е по-лесно да оти­деш до Солун, отколкото до София. Това не е нормално. Затова основен приоритет е по-бързото изграждане на магистралата. Нещо и което ще е основна моя цел, ако бъда избран.

В национален мащаб през двете управления на ГЕРБ бе направено много за ин­фраструктурата на страната. Изградиха се магистрали, жп линии, детски градини, започна санирането и мно­го още. Сега тези средства, които поглъщаха огромните инфраструктурни проекти могат и трябва да се насочат към хората. Но не на принци­па да се раздават социални помощи и да стимулираме безработицата. Точно обра­тното – трябват действия, които да насърчат повиша­ване на квалификацията на населението, увеличаване на производителността, а от­там и доходите. Именно за­това в програмата на ГЕРБ е поет ангажимент за двой­но увеличение на учител­ските заплати. Защото тези хора не само обучават, но и възпитават нашите деца. Те трябва да са максимал­но квалифицирани и много добре мотивирани. Следва и учебните програми да са ориентирани към пазара на труда в съответния регион, за да могат повече млади хора да останат при семей­ствата си, вместо да търсят препитание в столицата или в чужбина.

– В конкретни цифри как звучи всичко това?

– Това, което мисля, че е най-важно в програмата на ГЕРБ е, че има конкретни цифри. После хората лесно могат да видят и да кажат – това го обещахте и не ста­на или да видят резултата. Затова казвам конкретно – първо двойно увеличе­ние на учителските заплати. Също така – в рамките на управленски мандат, мини­малната работна заплата ще нарасне на 650 лв., а средна­та – на 1500 лв. Паралелно с това ще растат и пенсии­те, но пропорционално. Не считам, че е справедливо да се увеличат само мини­малните. Защото в крайна сметка това, че някой взима повече, се формира на база трудовия му стаж и естест­вото на работата, която е вършил цял живот. Защо в един момент да му кажем – да, ти си дал повече на стра­ната, но ще взимаш наравно с другите? Трябва и да сме наясно, че тежките години на 90-те, когато бе бумът на имиграцията и по-ниска­та раждаемост, сега дават своето отражение. За да има функционираща пенсионна система трябва и някой да внася осигуровки в нея, а това са работещите. Ако се запази тази тенденция ско­ро те ще са по-малко от пен­сионерите. Затова са крайно належащи мерки, които да насърчат икономиката – да има инвестиции, работни места, квалифицирани и добре платени работници. Така ще има и средства за по-големи пенсии.

– Кои мислите, че са сек­торите, които могат да да­дат тласък на нашия реги­он?

– Ясно е кои са секторите – туризъм, винопроизводство и земеделие, лека промиш­леност с акцент на шиваш­ката индустрия. Не е нужно да си голям специалист, за да видиш къде са перспек­тивите. Важно е обаче да се предложат адекватни мер­ки, които да насърчат тези сектори, а защо не и да се развият други. Много мога да говоря за туризма – все пак съм бил заместник-ми­нистър в този сектор. Има­ме добри изходни позиции – благодарение на инвести­циите и труда на хората вече сме припознати като една от атрактивните дестинации на Бъл­гария. За съжаление обаче за нас знаят бъл­гарите и съседните ни страни. Загубили сме позиции на пазари като Германия, Австрия, Скандинавските стра­ни. А не беше отдавна времето, когато идваха големи групи оттам. За­това ни е нужна малко подкрепа от държава­та. В миналия мандат успяхме да направим една важна крачка – включихме две общини от региона сред най-до­брите европейски дес­тинации и получихме целево финансиране да направим рекламни ма­териали за тях. Това са Сандански и Белица и е голям успех защото за цялата страна има де­сет такива дестинации, а две от тях са в нашия регион. Сега е нужно те да се рекламират много по-масирано и да покажем на чужденците, че тук могат да намерят наистина много – качествено вино, култур­но-историческо наследство, уникална минерална вода и модерни СПА центрове и красива природа. Направим ли го, сигурен съм, че турис­тическият сектор ще се раз­вие още по-успешно.

– Какво искате да донесат на България тези избори?

– Стабилен кабинет. Виж­дам го от всичките срещи по места – хората искат да видят стабилен кабинет с ясни приоритети и ангажи­менти. Притеснявам се, че този краен популизъм, който се е развихрил в момента не може да го донесе. Защото се обещава всичко на всич­ки. Няма управленска про­грама, която да е в състоя­ние да го реализира. Затова се надявам нашите опонен­ти да са малко по-смирени и отговорни.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене