Трагедия в семейството на бившия кмет на Рупите! А. Спасов отиде в Скопие да погребе майка си, властите го върнаха обратно

Българският дисидент Андон Спасов от село Рупите изкара 15 дни в Македония, погреба майка си и властите го върнаха обратно в Петрич. От вчера той отново е на родна земя. Андон Спасов замина за Македония преди седмици, след като изтече законният 5-годишен срок, в който не можеше да посещава съседката ни заради черен печат в международния му паспорт. Спасов престоял в столицата Скопие едва 15 дни, през които погребал майка си и по разпореждане на тамошните власти е върнат обратно в Петрич. Краткият му престой не минал без обичайните спречквания с полицията на Скопие, каза по този повод Спасов. Той искал да оползотвори пребиваването си в столицата на РМакедония, като направи и задължителната адресна регистрация по настоящ адрес. Спасов има къща, която е наследствена, и след смъртта на майка му възнамерявал да се регистрира официално като неин законен собственик. Това обаче не станало, защото македонските власти не позволили, твърди Спасов, изтъквайки като причина българското му самоопределение и съзнание. Личната му карта е била изхвърляна на няколко пъти на пода в знак, че той е нежелан в страната от македонската полиция. Наложило се намесата на българския консул в Скопие, който го защитил от предвидената за пореден път репресия. Така веднага след погребението на 86-годишната му майка той е бил помолен да напусне страната.

Спасов е български гражданин с адресна регистрация в родното си село Рупите. В началото на демократичните промени той бе кмет на селото. По негово предложение до президента Ж. Желев селото се преименува от Мулетарово на Рупите, като заслугата е единствено негова. Когато областен управител беше Б. Маскръчки, той обяви ефективна стачка, разпъвайки палатка, за погазване на човешките му права от страна на съседната държава. Тогава той за първи път бе прогонен от Македония заради българското си самосъзнание, обявил го на митинг в столицата Скопие. Пред нашите власти обаче Спасов стачкува за работа като учител, която впоследствие му бе осигурена, но той така и не прие. Предпочете да се бори за човешките права на съгражданите ни от Струмица и Скопие, които след време се организираха в български клуб. В момента Спасов подготвя документите си за предстоящото си пенсиониране. Той има навършени години, но няма нужния трудов стаж.

ВЕНКО СТЕФАНОВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене