След смъртта на работник по санирането в Благоевград, Инспекцията по труда заяви: Починалият мъж не е работел на трудов договор, скелето не е било обезопасено!

Починалият при трудова злополука по време на саниране на блок в Благоевград не е работел на трудов, а на граждански договор, това заявиха от Инспекцията по труда. Наетият за извършване на строителни дейности по санирането работник е работел на необезопасено скеле.
Припомняме, че инцидентът, при който работник падна от петия етаж при санирането на жилищен блок в Благоевград и по-късно почина в болницата, стана на 8 март тази година. По неизяснени тогава обстоятелства 33-годишният мъж падна от скелето от ниво пети етаж на плочките пред входа на бл. 30 в ж. к. „Ален мак“. Той е един от над стоте, които се санират по програмата за енергийна ефективност в града. Пострадалият бе закаран с линейка директно в реанимация. Още в първите минути след като бе транспортиран в здравното заведение, мъжът почина.
След инцидента Изпълнителна Агенция Главна инспекция по труда стартира засилени проверки във фирмите – изпълнители на саниране по програмата за енергийна ефективност. 15 са приключените проверки за месец февруари, не е ясно колко са проверките за месец март, тъй като не всички са завършени.
След приключилата спешна проверка във фирмата – работодател на 33-годишния загинал мъж, са констатирани сериозни нарушения – 2 акта са съставени за това, че скелето е необезопасено, акт е съставен на работодателя и техническото лице и за това, че работниците са извършвали трудова дейност без всички предпазни средства, въпреки, че такива са били дадени. При проверката става ясно също, че загиналият мъж е работел на граждански, а не трудов договор. Това само по себе си също е нарушение за Инспекцията по труда.
Оттам обясниха, че фирмата ще продължи да работи, ала трябва да изпълни предписанията на Инспекцията за подобряване условията на труд.
Общо 68 са нарушенията, констатирани от 15 приключили проверки и в останалите фирми по санирането. Съставени са 10 акта за нарушение, 3 от тях са за спиране работата по скелето, 5 – за лица, наети без трудов договор. Очаква се до края на месеца Инспекцията по труда да излезе със справка и за приключилите за месец март проверки.
*сн. БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене