Под звуците на Моцарт погребаха Георги Данаилов в любимата му Ковачевица

С музика на Моцарт вчера следобед урната с праха на писателя Георги Данаилов беше положена в гроба му в село Ковачевица. Част от безсмъртна симфония  на гениалния композитор прозвуча от телефона на снаха му Веселина, която се беше погрижила за това и го остави до урната с праха на писателя. Поетът Борис Христов, който над 30 години живее със семейството си в близкото село Лещен изпрати приятеля си с цитат от гръцки философ, думи, които разплакаха близки и приятели, дошли да съпроводят Данаилов до последния му дом.

Освен синът Никола, снахата Веселина и други роднини всред опечалените се забелязаха шефката на Нова телевизия Силва Зурлева, журналистът и издател Валери Запрянов, още няколко писатели и приятели на Жожо, както баби и дядовци, кореняци на родопския бисер Ковачевица, с които Георги Данаилов постоянно съжителстваше близо 45 години.

В ранния следобед в Ковачевица пристигна и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, който изказа съболезнования на опечалените син и снаха на писателя.

Урната с праха на писателя беше положена на няколко метра зад олтара на параклиса “Свети Дух”, който е с над 2-вековна история. Храмът сега се реставрира с дарения на ковачовалии с възможности по инициатива на кметския наместник Кирил Жуглев.

Приживе желанието на Георги Данаилов беше да бъде погребан при неговия хазаяин дядо Киро Цингов, от който той купи къщата през далечната 1977 година. Георги Данаилов се грижеше като син за дядото в последните 20-ина години от живота му. В резултат на тяхното съжителство се роди книгата “Къща отвъд света”, която е преиздавана 5 пъти.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене