Камбитов с апел към премиера заради забавените плащания по санирането

Кметове поискаха помощ от премиер Огнян Герджиков заради проблемите, които възпрепятстват общините да кандидатстват по оперативни програми, съобщават от правителствената информационна служба. Това стана на срещата в Благоевград вчера, където беше обсъдена подготовката за провеждането на парламентарни избори в региона.

Част от проблемите, за които кметовете от областта информираха Герджиков, са свързани с трудностите на общинските власти да придобият собственост върху терени, които не се използват, но принадлежат на различни институции от изпълнителната власт. Поставен бе и въпросът за невъзможността за учредяване на „Асоциация ВиК”, което възпрепятства общините да кандидатстват по оперативни програми. Засегнати бяха и проблеми по реализацията на програма „Инфраструктура на образованието”.

„Благоевград е изключително добре представена община в областта на санирането, извършвано с най-високо качество”, заяви пред премиера по време на срещата кметът Атанас Камбитов. Поради закъснения на плащанията към строителни фирми, кметът апелира за съдействието на министър-председателя средствата за завършени строителни обекти да бъдат преведени до края на месеца.

По-късно на среща ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски” доц. д-р Борислав Юруков запозна премиера Герджиков с историята и успехите на висшето учебно заведение. Беше поставен въпросът за търсенето на възможност за увеличаване на броя на студентите във факултета „Обществено здраве, здравни грижи и спорт”.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене