Ексклузивно! Само в Топ Преса! Скандален случай в Рибново! Топ Преса го изясни! ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ТУК

Ваня ИВАНОВА

Преди дни на редак­ционната поща на вестник Топ Преса – югозападният таблоид получихме този сигнал:

На 14 март 2017 г. в учи­лището в с. Рибново се е случил следният инцидент: Ученикът от 10-и клас Къд­ри Шурендов рита топка и случайно топката удря уче­ничка от 9 клас – Мекеро­зова.Тя се оплаква на неин приятел, който не е ученик – Садък Улан. Той влиза в учи­лището и търси Шурендов за саморазправа (не знаем защо охраната го е допусна­ла). Влезналият Улан заедно със свой братовчед – учени­кът Саид от 11-и клас – за­почват да удрят по главата и тялото Шурендов. Използва­ли са метална тръба. Някой от учители­те е из­ви­кал меди­цинската се­стра, защото пострадалият бил в тежко състояние. Го­ляма част от учениците са станали свидетели на слу­чая. Някой се обадил и на местния полицай Кунев и той също пристигнал. Директорът Манчо Джуркин на учили­щето обаче прикрил случая. Той заплашил майката на ученика да не изкарва меди­цинско, защото ще изключат сина й и няма да получава семейни добавки (баща­та на ученика е в чужбина). По­лицаят Кунев също прикрива случая, защото съпругата му работи в учили­щето и е първа братовчедка на директора. Пострадалият посещава мест­ния лекар, кой­то го праща в болницата в Гоце Делчев за медицинско. Натискът от ди­ректора и поли­цая е голям и до днес момчето се задържа да не изкара меди­цинско. Не е уведомен нито Инспекторат, нито полиция. Ние, роднините на момчето, настояваме да се вземат мер­ки от институ­циите и да се понесе отго­ворност от виновните. Моля, дайте гласност на прикрива­ното злодеяние…

КОМЕНТАР НА ТОП ПРЕСА

Изнесеното в този сигнал е изключително тревожното, скандално и определено не­допустимо. Ние от Топ Преса държим за пълното изясня­ване на случая и ако някой от длъжностните лица е при­крил престъпление, момен­тално да бъде наказан заед­но с виновните.

След публикацията на Топ Преса, официално становище по темата даде и директорът на училището Манчо Джуркин. Ето го и него:

ДО

РЕДАКЦИЯТА НА Югозападен таблоид „ТопПреса”

ПИСМО

от Манчо Манчев Джуркин директор на СУ „Йордан Йовков” с. Рибново

ОТНОСНО: Сбиване на ученик.

Във връзка със поискана от Вас информация, за постъпил при Вас сигнал за сбиване на ученици ви предоставям следната информация:

На 14.03.2017г. физкултурния салон на училището ученикът Къдри Къдриев Шурендов рита топка, като неволно удря ученичката Атидже Къдриева Мекерозова и между тях възниква конфликт (между другото Шурендов харесва Атидже, която си има приятел), в резултат на което тя се обажда на приятелят си Садък Улан, бивш ученик в СУ „Йордан Йовков” с. Рибново, като му съобщава, че Шурендов я е ритнлан с топка и са разменили някъкви реплики.

Садък Улан, заедно с братовчед си Тахир Саид издебвайки охраната влизат в училището, намират Шурендов и отиват в тоалетната с цел да се разберат „по мъжки”. От записите от видеонаблюдението е видно, че след тях в тоалетната влизат и други ученици, те се спречкват, като Тахир Саид и Садък Улан нанасят няколко удара на Къдри Шурендов. Другите ученици информират дежурната учителка Емир Ходжова и учителят по физическо възпитание и спорт Ибрахим Къдриев, който веднага влиза в тоалетната и ги разтървава.

Веднага е уведомен Заместник-директора по учебната дейност Силвия Зелева, която отива на място, заедно с охраната. Тахир Саид и Садък Улан са доведени в директорския кабинет, информиран е местния полицай Хайредин Кунев, който след по-малко от 5 минути пристига в директорския кабинет за да изясни случая. Шурендов се оплаква, че е ударен и веднага е закаран в медицинския кабинет при медицинската сестра, която установява, че ученикът няма наранявания.

Пристигайки полицая в Директорския кабинет е доведен и Шурендов, проведен е разпит от полицая на проявилите се лица, извикана е и Атидже Мекерозова. Директора изисква писмено обяснение от охраната и доклади от Заместник-директора по учебната дейност и класния ръководител на ученика за случая, провежда разговори с родителите на Къдри Шурендов и Атидже Мекерозова, направена е забележка на двамата, като им е разяснено, че по този начин не се решават ученически и младежки спорове.

Двамата нарушители на реда Тахир Саид и Садък Улан след изясняване на случая в училището са отведени от служителят на МВР – Хайредин Кунев в полицейския участък.

По информация на полицейския служител на проявените лица са съставени протоколи за предупреждение и са наложени актове.

След предадените писмени обяснения от охраната и доклади от класния ръководител и заместник-директора по учебната дейност, на Сабри Бошнак на длъжност „охрана” в СУ „Йордан Йовков” е наложено дисциплинарно наказание „Забележка” за допуснатия пропуск.

С доклад по надлежния ред е уведомен и Началника на Регионалното управление на образованието – град Благоевград.

Като Ви информирам в детайли за случая, искам чрез Вас да бъде дадена гласност на случая, като съм убеден, че нещата трябва да се назовават с истинските имена, за да станат достояние на обществеността за предприемане на адекватни мерки от всички свързани с обучението, възпитанието и образованието на децата, но трябва да е ясно, че това не е грижа само на образователните институции, тук трябва да работим всички заедно – родители, общество и медии за формиране на здрава ценностна система в подрастващото поколение, за да решаваме проблемите чрез силата на словото, а не чрез силата на оловото.

С уважение:

Манчо Джуркин – Директор на СУ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене